Πολιτική θύελλα για την Ανομία στην Αθήνα - Ο. Γεροβασίλη: «Μύθος» τα περί ανομίας

Πολιτική θύελλα για την Ανομία στην Αθήνα - Ο. Γεροβασίλη: «Μύθος» τα περί ανομίας
Πολιτική θύελλα για την Ανομία στην Αθήνα - Ο. Γεροβασίλη: «Μύθος» τα περί ανομίας
Πολιτική θύελλα για την Ανομία στην Αθήνα - Ο. Γεροβασίλη: «Μύθος» τα περί ανομίας
Πολιτική θύελλα για την Ανομία στην Αθήνα - Ο. Γεροβασίλη: «Μύθος» τα περί ανομίας
Ενημερώθηκε: 04/03/19 - 13:26

Η επίθεση στο Α.Τ. Ακρόπολης στην Αθήνα αλλά και οι μολότοφ εναντίον αστυνομικών έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκάλεσαν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση αλλά και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, η οποία ζητά να θωρακιστούν οι αστυνομικοί. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα θρηνήσουμε θύματα» τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Παράλληλα, ο ΓΓ του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος χαρακτήρισε «έργο Τόσκα» όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο με επεισόδια σε γήπεδα, επίθεση στο ΑΤ Ακροπόλεως και σε ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενώ περιέγραψε τους ειδικούς φρουρούς ως «ταξιτζήδες» του Ρουβίκωνα. «Διέλυσε την ομάδα ΔΕΛΤΑ, μας έκανε "ταξιτζήδες" του Ρουβίκωνα. Αυτά περνάνε στο DNA του αστυνομικού μια άλλη νοοτροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε «η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν, το Ρουβίκωνα και άλλες ομάδες με τις μονάδες που διαθέτει. Φωνάζουμε εδώ και καιρό για την ομάδα "Δέλτα" γιατί οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν τέτοια εκπαίδευση και κινδυνεύουν όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες στα Εξάρχεια».

Ο κ. Μαυροειδάκος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η αστυνομία είναι μια κοινή πολιτική γραμμή που να της δίνει το «πράσινο φως» να προχωρήσει σε επιχειρήσεις. «Για την την αστυνομία είναι πολύ εύκολο αν συμφωνήσουν όλα τα κόμμματα να κάνει προσαγωγές και συλλήψεις για το φαινόμενο αυτό. Δεν υπάρχει η εκάστοτε πολιτική βούληση και η κοινή πολιτική γραμμή» πρόσθεσε ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών.

Πρότεινε, τέλος, μια «διακομματική επιτροπή που να βγάλει αποτέλεσμα σε 20 ημέρες και δώστε μας την εντολή να τελειώσουμε το θέμα. Και αν δεν τελειώσει το θέμα,σίγουρα θα μειωθεί σημαντικά».

 Πολιτική «θύελλα»

Το ζήτημα της ανομίας, το οποίο έχει πολλάκις προκαλέσει προστριβές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε το πρωί και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπογράμμισε πως είναι «απολύτως ψευδές ότι επικρατεί κλίμα ανομίας και ανοχής».

«Είναι απολύτως ψευδές ότι επικρατεί κλίμα ανομίας και ανοχής. Είναι ένας μύθος που εκπορεύεται για μικροπολιτικούς λόγους. Τα στοιχεία μας δεν λένε αυτά», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. «Η αστυνομία», προσέθεσε, «κάνει οργανωμένη και μεθοδική δουλειά. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομίας. Συνελήφθησαν 138 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, άλλοι 21 είναι έγκλειστοι και 50 αναζητούνται».

Η κ.Γεροβασίλη επισήμανε ότι «έχει σημασία πότε επιλέγονται, ως πρώτο θέμα, ειδήσεις περί ανομίας» εξηγώντας: «Επιλέγονται, όταν έχουμε βελτίωση της ζωής των συμπoλιτών μας και όταν πλήττεται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως με την εμπλοκή συνεργάτη της ΝΔ, σε ζητήματα παιδεραστίας. Τότε γίνεται πρώτο θέμα η βία. Υπηρετώ το δόγμα "νόμος και τάξη" για να φοβίσω τους πολίτες και να υποβαθμίσω το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας». Η υπουργός έκανε λόγο και «για συνδικαλιστές που υπηρετούν αυτή την λογική», με αφορμή ανακοίνωση της 'Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής μπαχαλάκηδων».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί να δώσει όλα εκείνα τα εφόδια στην ΕΛ.ΑΣ για να μπορεί να κάνει την δουλειά της», ενώ υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ σε εποχές "παχέων αγελάδων", ενώ ούτε το κτιριακό ζήτημα είχε λύσει». Σχετικά με την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ανέφερε ότι «προκαλούσε προβλήματα με τον τρόπο δράσης της και δρούσε τυφλά».

Η κ. Γεροβασίλη παρέθεσε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, την τελευταία τριετία οι ανθρωποκτονίες έχουν μειωθεί κατά 43%, οι ληστείες κατά 17% και οι κλοπές - διαρρήξεις κατά 9%. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες.

Γ. Κυρίτσης: Δεν δίνουμε μεγάλη αξία σε αυτά που λένε οι ειδικοί φρουροί

«Προσκόλληση στον συνδικαλισμό για την εξυπηρέτηση του κλάδου του» καταλογίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, στον ΓΓ των Ειδικών Φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο, ο οποίος χαρακτήρισε «έργο Τόσκα» όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο με επεισόδια σε γήπεδα, επίθεση στο ΑΤ Ακροπόλεως και σε ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Κυρίτσης σχολίασε τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών μιλώντας στο «Θέμα 104,6» σημειώνοντας πως «υπάρχει μια κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση, είναι μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε υποτιμήσει το θέμα. Πάλι έγιναν συλλήψεις. Ό,τι κάνει η αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτά τα περιστατικά βίας δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με Ρουβίκωνα, είναι καθαρά περιστατικά βίας»

Επίσης, σχετικά με τις καταγγελίες του ΓΓ Ειδικών Φρουρών ανέφερε ότι «δεν δίνουμε μεγάλη αξία σε αυτά που λέει ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, γιατί έχουμε διαπιστώσει μια προσκόλληση στην λογική για έναν συνδικαλιστή στην εξυπηρέτηση του κλάδου του, τέτοια που όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος συνδικαλιστικός φορές έχει πει ότι δεν τρέχει τίποτα, οπότε δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία ούτε στις προβλέψεις του, ούτε σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η αστυνομία, ούτε το ποια είναι η πραγματικότητα».

Σκληρή κριτική από την Νέα Δημοκρατία

«Η κυβερνητική πολιτική της σκανδαλώδους ανοχής και του στρουθοκαμηλισμού απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας έχει, δυστυχώς, συνέπειες. Χθές, μέσα σε λίγες ώρες, ζήσαμε αλλεπάλληλα επεισόδια τυφλής βίας από περιθωριακές ομάδες, στα οποία απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές. 

-- Αρχή έκαναν ομάδες χούλιγκαν που σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις έκαψαν και χτυπούσαν αδιακρίτως, ακόμη και σε αγώνα πόλο κοριτσιών. 

-- Τη νύχτα, οι γνωστές «συλλογικότητες» επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -εκεί αξιοποιώντας το άσυλο του ΑΠΘ- εκτοξεύοντας μολότοφ και πέτρες. Ο στόχος τους ήταν να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αστυνομικών.

-- Την ίδια ώρα ο Ρουβίκωνας επαίρεται διαδικτυακά για τις επιτυχίες του και τη συχνότητα των χτυπημάτων του εναντίον πρεσβειών, εταιρειών και πολιτών, καλώντας ανοιχτά σε στρατολόγηση νέων μελών. 

Η κατάσταση πλέον έχει βγει εκτός ορίων. Όσο το ηγετικό δίδυμο του κατ’ επίφασιν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα συνεχίζει την ίδια πολιτική του αδρανούς παρατηρητή των περιθωριακών ομάδων βίας, τα θλιβερά αυτά φαινόμενα θα αυξάνονται. 

Οι Έλληνες πολίτες, όμως, έχουν δικαίωμα να ζουν σε μια κανονική χώρα. Κι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία αυτό δεν είναι εφικτό».

Το tweet του Αδωνι

«Πλέον οι Αστυνομικοί μας διακινδυνεύουν συνεχώς την σωματική τους ακεραιότητα και την ζωή τους ακόμη από τις μολότοφ», επισήμανε ο κύριος Γεωργιάδης με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter νωρίς το πρωί της Κυριακής.