Τι πληρώνει το δημόσιο τις επόμενες ημέρες

Τι πληρώνει το δημόσιο τις επόμενες ημέρες
Ενημερώθηκε: 24/01/21 - 13:42

Συντάξεις, αποζημιώσεις και παροχές θα καταβληθούν σε χιλιάδες δικαιούχους τη βδομάδα που ξεκινά αύριο. 

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 645.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αφορά τον μήνα Δεκέμβριο. Πρόκειται για το υπολειπόμενο ποσό που αφορά την κρατική χρηματοδότηση και ανέρχεται σε έως 73 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που ήταν σε αναστολή σύμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χρόνου. 

Αναλυτικά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την πληρωμή της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που τον Δεκέμβριο οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή. Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο από 1ης έως 31η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει 73 ευρώ. Η αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε μισθωτού.  

Εντός της εβδομάδας, εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές των εργαζομένων, των οποίων οι εργοδότες έκαναν διορθωτικές δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Επίσης, πληρωμές αναμένονται και για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις. 

Τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, αναμένονται και οι πληρωμές σε εργοδότες που δεν έλαβαν το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή όσον αφορά το δώρο Πάσχα. Πρόκειται για περιπτώσεις των οποίων οι πληρωμές «πάγωσαν» όταν διαπιστώθηκε από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ότι κάποιοι δήλωσαν εξωφρενικά ποσά, ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε μισθωτούς τους ως… δώρο Πάσχα εν μέσω καραντίνας. Συνολικά, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν «φουσκωμένα» ποσά ήταν περίπου 100 και γι’ αυτές διενεργείται έλεγχος. 

Επίδομα επιστημόνων

Μετά το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένονται, τέλος, οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου των οποίων οι δηλώσεις διαρκούν έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Αργότερα, πιθανότατα όμως εντός Φεβρουαρίου, αναμένονται και οι ειδικές αποζημιώσεις ύψους 400 ευρώ στους επιστήμονες, με τους εκπροσώπους των δικηγόρων να δηλώνουν, μετά και τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι αποχωρούν από τον διάλογο, διαφωνώντας τόσο με την επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου και μάλιστα με βάση το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα όσο και με την προϋπόθεση μείωσης του τζίρου των επαγγελματιών, σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων δηλώνουν πως θα υποβάλουν στον ΕΦΚΑ αίτημα λογοδοσίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος των  κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ το σύνολο των εισφορών υπέρ ανεργίας που εισπράττει για λογαριασμό του

Η πληρωμή συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε ταμεία τραπεζών και ΑΤΜ, μπορούν να σπεύσουν από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, οι πρώτοι συνταξιούχοι, καθώς ξεκινούν οι πληρωμές στις κύριες συντάξεις και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, από τις 25 Ιανουαρίου 2021 έως τις 28 του ίδιου μήνα οι δικαιούχοι θα λάβουν τις κύριες συντάξεις και επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία.

Oι ημερομηνίες καταβολής για τις συντάξεις ανά ταμείο

--Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021:

--Δευτέρα 25 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

--Τρίτη 26 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

--Ο OAEE θα πληρώσει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

--Ο OΓΑ θα πληρώσει τις συντάξεις την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021|

--Το Δημόσιο θα πληρώσει τις συντάξεις την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

--Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

--Ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

--Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα πληρώσει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

--Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα πληρώσουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

-- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

-- Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

- Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021