"Βόμβα" Παναγιώτη Λιαργκόβα: Μνημόνια σταθερά μέχρι το 2060

 
Καμπανάκι Λιαργκόβα για συνέχιση των μνημονίων και επιτήρηση

Ενημερώθηκε: 01/11/17 - 17:17

Φωτιές ανάβει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής,Παναγιώτης Λιαργκόβας καθώς, σε διαπίστωσή του προβλέπει τη συνέχιση των μνημονίων μέχρι το 2060, εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018 και τέλος ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα που θα οδηγήσουν στο παραπάνω αδιέξοδο.

πρωτογενών πλεονασμάτων

Παράλληλα, ο καθηγητής προτείνει ένα τριπλό βήμα για το επόμενο χρονικό διάστημα.Μιλώντας στην συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών , ο κύριος Λιαργκόβας εστίασε στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω, αναφέροντας ότι σε αυτό συμφωνούν απόλυτα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχοντας μάλιστα και την στήριξη του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ εφιστά την προσοχή στην κυβερνητική προσδοκία για υπέρβαση των προβλεπόμενων .

Συγκεκριμένα, τονίζει:

«Όλη η σχετική συζήτηση δεν υποκρύπτει τις αφανείς αναδιανεμητικές επιπτώσεις μέσω του κοινωνικού μερίσματος, μπορεί αυτές να είναι κατανοητές μπροστά στην πίεση που υφίσταται η κοινωνία. Αλλά έχουν πιθανώς δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη, διότι χρηματοδοτούνται μέσω φόρων».

"Ανέφικτα τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060" 

έξοδο της χώρας στις αγορές

Το τρίτο βήμα σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα είναι η χαρτογράφηση στην ρεαλιστική , ώστε να μην δημιουργούνται προσδοκίες για το τέλος κάθε δημοσιονομικής προσαρμογής. «Έχουμε δεσμευτεί σε σειρά δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια, μετά το 2018», επισήμανε ο κ. Λιαργκόβας και πρόσθεσε ότι η χώρα μετά το 2021 θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά και μάλλον ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. «Βέβαια, μπορεί να διευρυνθεί ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος, ουσιαστικά να χαλαρώσει η πολιτική προσαρμογής, αν αναθεωρηθούν οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά αυτό δεν είναι διόλου βέβαιο», είπε και υπογράμμισε: «Προσδοκίες για το τέλος της λιτότητας μπορεί να έχουν την ανεπιθύμητη παράπλευρη επίπτωση ότι στις τρέχουσες δυσκολίες προσαρμογής θα προστεθούν νέες απαιτήσεις κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων συμφερόντων».

"Δεν θα τελειώσει η επιτήρηση το 2018" 

ΔΝΤ

Καμπανάκι όμως κρούει ο κος Λιαργκόβας και για τα όσα ακούγονται κατά καιρούς για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση το καλοκαίρι του 2018, καθώς υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση, αλλά θα υπάρχει κάποιας μορφής επιτήρηση που δεν θα είναι τόσο ασφυκτική όσο σήμερα, όμως θα υπάρχει. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος και υψηλότερο επιτόκιο, το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από την στάση του και των ευρωπαϊκών θεσμών, μέσω, κυρίως, της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση χρέους. «Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διευρύνει τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο. Η επιτυχής, δε, διαπραγμάτευση, με τη σειρά της, προϋποθέτει ότι η οικονομική πολιτική ανακτά την αξιοπιστία της και αυτό θα συμβεί αν η κυβέρνηση τολμήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Λιαργκόβας και σημείωσε: «Η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος. Απαιτείται και θα απαιτηθεί τους επόμενους μήνες ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις στην προσαρμογή. Υπάρχουν αντιστάσεις, στις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να υποκύψει διότι είναι αντιστάσεις που υπακούουν σε παλαιοκομματικές λογικές, όπως είναι οι αντιστάσεις κατά των αξιολογήσεων στο Δημόσιο, η απόπειρα παρεμπόδισης πρωτοποριακών εφαρμογών στις μεταφορές και οι πολυεπίπεδες τριβές στα βάθη του κρατικού μηχανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις. Μόνο έτσι δεν θα σπαταληθούν οι πολύχρονες θυσίες των πολιτών και θα επιτευχθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, που όλοι θέλουμε».