Άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ

 
Άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ

Ενημερώθηκε: 25/06/16 - 02:44

Του Θοδωρή Καστρινού

Αρθρογράφος: Θοδωρής Καστρινός

Παρά την τεράστια, μέχρι αηδίας, προπαγάνδα υπέρ του Bremain που κατέκλυσε τα ΜΜΕ και τις άπειρες δηλώσεις μεγαλοσχημόνων και επωνύμων, από αρχηγούς κρατών, καθηγητών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, καλλιτεχνών και λοιπών τηλεοπτικών προσώπων, οι Βρετανοί αποφάσισαν Brexit.

Το αποφάσισαν αφού άκουσαν κατά κόρον για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αλλά αυτό, όπως αποδείχθηκε τελικά, δεν ήταν αρκετό για να τους μεταπείσει.

Τι κέρδισαν, τι έχασαν;

Στο προσεχές μέλλον θα γίνει γνωστό στις λεπτομέρειες. Θα υπάρξουν επιπτώσεις κυρίως στην οικονομία όμως μια προσεκτική ανάλυση ίσως δείξει πως τελικά θα υπάρξουν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές ο μεγάλος χαμένος είναι η Γερμανία.

Το όνειρο της κυριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που δεν έχει καμιά σχέση με την αρχική διακήρυξη της ιδρύσεώς της, φαίνεται να τελειώνει οριστικά.

Ακόμη τα 50 δις πλεόνασμα ετησίως που παρουσίαζε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Βρετανία χάνεται και η ζημιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των διαμορφούμενων ισοτιμιών.

Ο επόμενος μεγάλος χαμένος είναι η παγκοσμιοποίηση.

Τα ανοικτά σύνορα στα κεφάλαια είναι το «κλειδί» για την επιβολή των πλουσιότερων στους ασθενέστερους. Η κατάργηση των δασμών και οι τριγωνικές συναλλαγές σε ευρύτερες ζώνες όπου υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές είναι εκ των ουκ άνευ για την επιβολή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του ελέγχου των εθνικών οικονομιών από τις «αγορές».

Επίσης τα ανοικτά σύνορα αποτρέπουν τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν υπερβολικά και αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις πολεμικές συγκρούσεις ούτε κατά το ήμισυ.

Όσο για τους Βρετανούς, καλούνται να αντιμετωπίσουν την υποτίμηση της στερλίνας.

Αυτό είναι θετικό καθώς τα προϊόντα τους θα γίνουν ελκυστικότερα στις διεθνείς αγορές και θετικό για το ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών τους.

Ακόμη, τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά και αυτό θα ενισχύσει επίσης το ισοζύγιό τους αλλά και την οικονομία τους γενικότερα.

Με άλλα λόγια θα στερηθούν τα Γερμανικά αυτοκίνητα και τα Γαλλικά αρώματα αλλά θα δουν την οικονομία τους να βελτιώνεται και την ανεργία να μειώνεται. Αυτά βεβαίως για να φανούν θα χρειαστεί χρόνος και αντίσταση στις πιέσεις που θα ασκήσουν οι «αγορές» και αυτοί που είχαν ποντάρει, κατά δήλωση στελέχους του Bloomberg, ένα τρισεκατομμύριο δολάρια υπέρ του Bremain και τα έχασαν!

Επίσης, ανέκτησαν πλήρως την Εθνική τους κυριαρχία. Πλέον μπορούν να αποφασίζουν χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών ή του Βερολίνου για τα του οίκου τους.

Έτσι ήρθε η ώρα του «ξηλώματος του πουλόβερ», στους επόμενους μήνες έχουμε εκλογές στην Ισπανία και στην Ολλανδία και δημοψήφισμα στην Ιταλία. Ακόμη να μην ξεχνάμε τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην Γαλλία, αλλά και την αύξηση των Ευρωσκεπτικιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την απόφαση των Βρετανών, όλα πλέον είναι ανοικτά.

Το «ξήλωμα του πουλόβερ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός μη αναστρέψιμο.

Αν η Γερμανία αποφασίσει να αλλάξει στάση απέναντι στους «εταίρους» της ίσως υπάρξει μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία και η Γερμανία θα είναι μέλος της.

Εκείνο που φαίνεται να τελειώνει οριστικά είναι το, μια Ευρώπη μέλος της Γερμανίας Ομοσπονδίας.

Ας ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για όλους!