Ονομασία ΠΓΔΜ: Ζάεφ: Αυτά τα 4 ονόματα έχουμε προτείνει

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Ζάεφ: Αυτά τα 4 ονόματα έχουμε προτείνει

Ενημερώθηκε: 27/02/18 - 19:48

Κι ενώ η καλή κίνηση του Ζόραν Ζάεφ ήταν η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μ. Αλέξανδρος» των Σκοπίων, όπως και της εθνικής οδού, κάτι που όπως φαίνεται , δεν έγινε καν, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιστρέφει για το θέμα της ονομασίας.

Πιο συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε μεταξύ αλλων ότι η ΠΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για την ονομασία, προκειμένου να επιλυθεί η επί δεκαετίες διαμάχη της με την Ελλάδα προχώρησε στα ονόματα που έχει δώσει κατά τις διαπραγματεύσεις, όλα με τον όρο Μακεδονία.

Πρόκειται λοιπόν για τις εξής προτάσεις: "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη με μία από αυτές τις επιλογές, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε "ναι. Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)".

Όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ το ζήτημα που εκκρεμεί είναι το κατά πόσο υπάρχει "πραγματική ανάγκη" για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα ζητά τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, έδωσε μόνος του απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, καθώς "το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων" χωρίς επιπτώσεις εκτός της χώρας, το οποίο μάλιστα κάποιος άλλος στο μέλλον θα μπορούσε να το αλλάξει και πάλι.