Φωτιά - Εύβοια: Τρεις οι κύριοι ύποπτοι - Ζητήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου

 
EMPRHSTES

Ενημερώθηκε: 16/08/19 - 23:51

H φωτιά στην Εύβοια οφείλεται σε εμπρησμό λένε οι αρχές. Τρεις ύποπτοι στο μικροσκόπιο με τον ένα να έχει συλληφθεί και πέρσι για εμπρησμό. Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατάνα και Σταυρό. Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής.

Tρείς οι κύριοι ύποπτοι

Το πως ξεκίνησαν οι φωτιές στην Εύβοια ερευνούν οι αρχές και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έχουν ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις κύριους υπόπτους.

Οι έρευνες για τη φωτιά στην Εύβοια εστιάζονται αρχικά στον 33χρονο που είχε συλληφθεί το 2018 για εννιά εμπρησμούς και καταδικάστηκε για τον έναν, όμως στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καθώς κρίθηκε πως είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Ο 33χρονος από την πλευρά του έχει δηλώσει πως βρισκόταν 25 χιλιόμετρα μακριά από την Αγριλίτσα την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και οι άλλοι δυο ύποπτοι και μάλιστα έχουν παρουσιάσει άλλοθι.

Όμως οι αρχές ζητούν την άρση τηλεφωνικού απορρήτου καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να εντοπίσουν κάποια κενά ή αντιφάσεις στις καταθέσεις και στα άλλοθι των τριών ανδρών, με βάση τα σήματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών.

Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ταυτόχρονα σε τρία σημεία στα οποία βρέθηκαν στουπιά, φιάλες και καύσιμη ύλη.

Τι δείχνουν οι καταθέσεις των μαρτύρων

Σύμφωνα με τον ΣΚΑϊ πυροσβέστες και αστυνομικοί έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 30 κατοίκους των χωριών στην Εύβοια και βάση αυτών έφτασαν στην ταυτοποίηση των δυο άλλων υπόπτων εκτός του 33χρονου. Μάλιστα ένας από αυτούς βρέθηκε σε πρατήριο καυσίμων με μπιτόνι.Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια, οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης όπως αναφέρει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι αργά το απόγευμα 8 έως 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις, «χτυπώντας» από αέρος τις εστίες της φωτιάς σε δύσκολα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Από το έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και τις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

Σε επιφυλακή για πολλές μέρες ακόμη

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

«Είναι μια τεράστια περιοχή την οποία πρέπει να περπατήσουμε βήμα προς βήμα και μόνο τότε θα νιώσουμε ασφάλεια για το επόμενο διάστημα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας τονίζοντας πως «η επιφυλακή στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι για πολλές μέρες ακόμη. Θα έχουμε τελειώσει μόνο όταν η μπότα του πυροσβέστη πατήσει και το τελευταίο αποκαΐδι μέσα σ’ αυτή την τεράστια έκταση» υπογραμμίζει με νόημα.