Εμβολιασμοί και self test θα καθορίσουν τις αποφάσεις για το Πάσχα

 
Εμβολιασμοί και self test θα καθορίσουν τις αποφάσεις για το Πάσχα

Ενημερώθηκε: 09/04/21 - 12:57

«Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα» είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Star.

Από την ευχή μέχρι την υλοποίησή της... μεσολαβούν τα self test και η πρόοδος του εμβολιασμού. Αυτά θα καθορίσουν τις αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες θα ληφθούν από την επιτροπή λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αν λειτουργήσουν -όπως έχει σχεδιασθεί- θα βοηθήσουν να λυθεί το θέμα της μετακίνησης στα χωριά.

Τα μεν εμβόλια θα διευρύνουν το τοίχος ανοσίας, η δε έλευση των self test αλλάξει τη λογική διαχείρισης της πανδημίας και απενοχοποιεί την ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.

Με το 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο με μια τουλάχιστον δόση και 10% με φυσική ανοσία επειδή νόσησε, φτάνουμε στο 30% ανοσία. Αν και οι πολίτες ενστερνιστούν τα self test, τα χρησιμοποιούν και με υπευθυνότητα καθορίζουν τη συμπεριφορά τους, τότε τα πράγματα για το Πάσχα θα είναι ευνοϊκά.

Αν και από βδομάδα θα αυξηθούν τα κρούσματα λόγω των πολλών self tset, δεν αναμένεται να αλλάξει η δυναμική της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων.

Οι δείκτες που θα «δείξουν» προς τα που πάει η πανδημία θα είναι πλέον το ισοζύγιο εισερχόμενων – εξερχόμενων στα νοσοκομεία. Η μείωση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να είναι αρνητικό το ισοζύγιο των εισαγωγών εξαγωγών στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων.