Παναγιωτόπουλος: «Η αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα της χώρας»

 
Παναγιωτόπουλος: «Η αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα της χώρας»

Ενημερώθηκε: 28/04/21 - 14:08

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγγίδη με θέμα «Αποστολή μίας Πυροβολαρχίας Patriot PAC-3 στη Σαουδική Αραβία» διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζεται αρνητικά η αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα της Ελλάδας.

«Σε κάθε περίπτωση, τα Οπλικά Συστήματα (Ο/Σ) αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέσων, διαδικασιών και επιχειρησιακής σχεδίασης και η προσωρινή απουσία του συγκεκριμένου Ο/Σ δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα», είπε στην απάντηση του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με τα διπλωματικά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας είπε: «Η διάθεση μίας συστοιχίας πυραύλων ΡΑΤRΙΟΤ θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο».

Τέλος, ανέφερε ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή εγκατάσταση και διαμονή του προσωπικού της ΠΑ στην περιοχή, ενώ το ζήτημα του καθορισμού της αποζημίωσης του προσωπικού που θα συμμετάσχει βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας σχεδίου ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης).