Handelsblatt: Η Ευρώπη επαναπροσδιορίζει τις διαδρομές φυσικού αερίου

 
Handelsblatt: Η Ευρώπη επαναπροσδιορίζει τις διαδρομές φυσικού αερίου

Ενημερώθηκε: 16/11/22 - 15:10

Οι νέες διαδρομές εισαγωγής φυσικού αερίου είναι ενδεικτικό παράδειγμα μίας ιστορικής ανακατάταξης που συντελείται, ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εστιάζοντας στην αναζήτηση εναλλακτικών για τη ρωσική ενέργεια. "Διαμορφώνεται ο ενεργειακός εφοδιασμός του μέλλοντος", σημειώνει, ενώ τονίζει πως "μία επιστροφή σε εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου φαντάζει προς το παρόν αδύνατη. Είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της Ισπανίας και της Γαλλίας είτε για έργα αγωγών στη Μεσόγειο, οι υποδομές προσαρμόζονται ήδη στη νέα πραγματικότητα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη".

Ο πόλεμος έχει επίσης αλλάξει εντελώς τις οδούς ανεφοδιασμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, καθώς μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Gazprom είχε τα ηνία στην περιοχή. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η ΗΒ ως παράδειγμα, προμηθευόταν το 45% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία: "Ένα σημαντικό εργαλείο για τη Gazprom στη ΝΑ Ευρώπη ήταν ο αγωγός Balkan Stream, επέκταση του αγωγού Turkstream, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2021. (...) Τώρα Σερβία και Βουλγαρία κατασκευάζουν έναν δεύτερο αγωγό, ανεξάρτητο από εκείνον της Gazprom, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2023. Αυτός θα δώσει στη Σερβία πρόσβαση στο νότιο διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας, ενώ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στη δυτική Ευρώπη. Το φυσικό αέριο φτάνει ήδη στην περιοχή των Βαλκανίων μέσω του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο. Και όσο τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης γίνονται πιο ανεξάρτητα από τη Ρωσία, τόσο θα αυξάνεται και η σημασία της Ελλάδας ως (σ.σ. ενεργειακού) κόμβου".

Ελλάδα: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα

Το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι κάτι που επηρεάζει τους πάντες, παρατηρεί η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euronews, τονίζοντας ωστόσο ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο: "Στην Ελλάδα, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν. (...) Πρώτα η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα, μετά η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Διαρκείς προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλοί έχουν ήδη παραιτηθεί. Η Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εκτιμά ότι το 40% των επιχειρήσεων ενδέχεται να καταφέρει να αντέξει για για έναν ακόμη μήνα", επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πηγή: DW

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ