Τι σημαίνουν οι διαδοχικές επισκέψεις του νέου Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ σε Αθήνα και Λευκωσία

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 05/05/23 - 22:31

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με την επίσκεψή του σήμερα στη Λευκωσία και τις εκεί συναντήσεις του με την ηγεσία και τον ομόλογό του της Κύπρου, ολοκληρώνεται η μίνι-περιοδεία του νέου Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Ιώβ Γκάλλαντ στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

            Τη βούληση και την αποφασιστικότητα Ελλάδος και Ισραήλ για την περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσεώς τους με σειρά νέων δράσεων εξέφρασαν χθες στις δηλώσεις τους οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Ιώβ Γκάλλαντ (Υoav Gallant), μετά το πέρας τόσο των κατ’ ιδίαν συνομιλιών, όσο και των αντίστοιχων των δύο αντιπροσωπειών χθες στην Αθήνα.

            Αμφότεροι οι Υπουργοί έκαναν λόγω για «στρατηγική σχέση» μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ ενώ αναφέρθηκαν και στο Διεθνές Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας.

            Ο Έλλην ΥΠΑΜ αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός αποτελεί  τη μεγάλη πρόκληση και εγκυμονεί  σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή έννομη τάξη.

Αναφορικώς με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ο κ.Παναγιωτόπουλος επισήμανε την ισχυρή βούληση των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας κινούνται στη βάση του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της καλής γειτονίας». 

Προτού αναφερθούμε στο τι ελέχθη από τον Ισραηλινό ΥΠΑΜ αξίζει να δούμε πολύ σύντομα το βιογραφικό του ώστε να έχουμε μία πρώτη εικόνα του ανδρός, που μας επισκέφθηκε! Ο Ιώβ Γκάλλαντ γεννήθηκε το 1958 και ήταν γιός του καλύτερου ελεύθερου σκοπευτή του Ισραηλινού Στρατού στον πόλεμο του 1948. Ο ίδιος κατετάγη στις Ναυτικές Δυνάμεις της χώρας του και υπήρξε μέλος της επίλεκτης μονάδος βατραχανθρώπων του Ισραήλ “Sayeret 13”, την οποία αργότερα διοίκησε μάλιστα επί 3ετία. Αφού διετέλεσε και ύπαρχος σε πυραυλάκατο, αποφάσισε να μεταταγεί στο Στρατό, όπου διοίκησε μεταξύ άλλων μία μεραρχία εφέδρων και τη Νότια Διοίκηση του Ισραήλ. Ο ίδιος είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Χάϊφας ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαντ των ΗΠΑ. Το 2011 επελέγη από την τότε κυβέρνηση, ως ο νέος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και ο διορισμός του έγινε αποδεκτός από την Κνεσσέτ, αλλά τελικά δεν ανέλαβε τα καθήκοντά του αυτά καθώς, στο ενδιάμεσο διάστημα αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε μέσα του Στρατού (μία μπουλντόζα) για να ανοίξει ένα συνδετήριο δρόμο από την κεντρική οδό προς το σπίτι του. Ανέλαβε επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού και σπουδαίου στρατιωτικού Εχούντ Μπαράκ, εντασσόμενος στο κόμμα Λικούντ με τη σημεία του οποίου συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ ως ΥΠΑΜ από τα τέλη του 2022.

Από την πλευρά του λοιπόν ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς της αμύνης, των πληροφοριών και της βιομηχανίας που συμβάλλουν στην ασφάλεια και την οικονομία των δύο χωρών μας. Στάθηκε ιδιαιτέρως στη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών με κορύφωση την πρόσφατη  σύλληψη των δύο τρομοκρατών στην Ελλάδα που ετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που αποτρέψαμε την παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία του Ιράν σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο τη Γερμανία».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία και μίλησε επί μακρόν για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για το Ισραήλ το Ιράν καθιστώντας απολύτως σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα ούτε την προώθηση όπλων προς τρομοκρατικές οργανώσεις σε Συρία και Λίβανο, ενώ αναφέρθηκε και στην τελευταία επίθεση των Παλαιστινίων με πυραύλους εναντίον αθώων πολιτών της χώρας του, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. «μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι το Ιράν θα είναι ικανοποιημένο με την απόκτηση μιας μόνο πυρηνικής βόμβας, καθώς έχει ήδη αποκτήσει υλικό για την κατασκευή πέντε πυρηνικών βομβών» επισήμανε εμφαντικά.

Τι πρέπει να κρατήσουμε από όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα

Πρώτο, ότι οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ αναπτύσσονται συνεχώς, έχουν βάθος και προοπτικές, στον τομέα της αμύνης, των στρατιωτικών πληροφοριών και το βιομηχανικό τομέα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας.

Δεύτερο, το Διεθνές Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας είναι ένα έξοχο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας καθώς η υλοποίησή του προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και στις 15 Μαίου προσγειώνονται τα δύο πρώτα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346.

Τρίτο, ο τομέας συλλογής, αναλύσεως και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών είναι κεφαλαιώδους συνεργασίας, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα.

Τέταρτο, το Ιράν αντιπροσωπεύει την κύρια απειλή για το Ισραήλ, λόγω της κατασκευής της πυρηνικής βόμβας που κατασκευάζει αλλά και της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς τρομοκρατικές οργανώσεις στο Λίβανο και στη Συρία, που με τη σειρά τους χτυπούν (μη στρατιωτικούς) στόχους τους στο Ισραήλ.

Πέμπτο, επειδή το Ισραήλ στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν επιθυμεί να πλήξει απευθείας το Ιράν (όχι ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί), γι’ αυτό επιδιώκει να δημιουργήσει γύρο του έναν «προστατευτικό δακτύλιο» με φίλες χώρες επιδιώκοντας έτσι να «πνίξει» την Τεχεράνη. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύουν πιστεύουμε τα ταξίδια του σε Αθήνα και Λευκωσία.

Έκτο, η Αθήνα προσφέρει στο Ισραήλ πολύτιμο «στρατηγικό βάθος» που το ίδιο δεν διαθέτει κυρίως σε θέματα στρατιωτικής εκπαιδεύσεως. Ένα απλό αλλά άκρως ενδεικτικό παράδειγμα. Το Ισραήλ δεν διαθέτει ερημονησίδες για να τις χρησιμοποιεί ως …στόχους για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των σκαφών του Ναυτικού του. Έτσι έρχονται στην Ελλάδα και συνασκούνται με το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ πριν μερικές βδομάδες για πρώτη φορά πήγαν στην Ξάνθη όπου εκπαιδεύτηκαν μαζί με Έλληνες και Αμερικανούς αρματιστές! Αυτές είναι ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ εμπειρίες σε διαφορετικά εδάφη από αυτά που δεν διαθέτει το Ισραήλ (και διαθέτουν προφανώς επικίνδυνοι γι’ αυτό γείτονές του.

Έβδομο, η Λευκωσία προσφέρει φίλιο έδαφος και φίλια βάση για «παρατηρήσεις» (να το πούμε κομψά) του Ισραήλ προς τα θαλασσινά πλευρά των εχθρικών προς αυτών δυνάμεων που δρουν στη Συρία και το Λίβανο. Να θυμίσουμε ότι πέρσι – για πρώτη φορά – στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ισραηλινής ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, διάρκειας ενός μηνός, υπήρχε σενάριο όπου την τελευταία βδομάδα επίλεκτες ισραηλινές δυνάμεις «αποβιβάστηκαν» στην Κύπρο, που προσομοίαζε «εχθρικό έδαφος» για να πλήξουν τα νώτα του αντιπάλου τους. Η μεταφορά και η απόβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο κυπριακό έδαφος έγινε με δύο αρματαγωγά του Πολεμικού μας Ναυτικού, καθώς οι Ναυτικές Δυνάμεις της χώρας δεν διαθέτουν αρματαγωγά!

Όγδοο, επισήμως και τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο των δηλώσεων των δύο Υπουργών, δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για εξοπλιστικά. Λογικό θα λέγαμε, αφού όταν υπάρχουν όλα τα προαναφερθέντα τα εξοπλιστικά ακολουθούν σχεδόν φυσιολογικά θα λέγαμε!

Ένατο, το πόσο σημαντική ήταν η συνάντηση αυτή των Παναγιωτόπουλου και Γκάλλαντ, η επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα και οι συνομιλίες που ακολούθησαν παρουσία των αντιπροσωπειών, μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί από το γεγονός ότι σε αυτές παρίσταντο και οι τέσσερις Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Την ίδια ώρα μάλιστα, που στην Πάχη Μεγάρων, πραγματοποιείτο η VIP Day της μεγάλης πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων ’23», της οποίας ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι και ο «πνευματικός πατέρας» της!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ