Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων

 
Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων

Ενημερώθηκε: 09/11/16 - 05:10

Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών διατήρησε τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, πετυχαίνοντας μια πολύ σημαντική νίκη που τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλεοψηφία, με την οποία ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τις 435 έδρες της Βουλής, τις οποίες κατέκτησαν το 2010 και ανάγκασαν τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια δύσκολη συνεργασία.

Αυτό σημαίνει πως εαν εκλεγεί η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, θα πρέπει να συνεργαστεί με μια Βουλή που θα απαρτίζεται από πολιτικούς της αντιπάλους.

Πριν από της σημερινή ψηφοφορία που γίνεται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε 246 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα 186.

Οι πολίτες των Η.Π.Α. ανανεώνουν και το ένα τρίτο της Γερουσίας (34 έδρες), της άνω βουλής του Κονγκρέσου, η οποία ελέγχεται και αυτή από τους Ρεπουμπλικανούς από το 2014 και παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία του διορισμού των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.