Πυραυλική επίθεση των Χούθι σε σαουδαραβικό πλοίο – Σκληρή απάντηση προαναγγέλλει το Ριάντ

 
χουθι βαλλιστικος

Ενημερώθηκε: 28/07/26 - 21:01

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά σαουδαραβικού δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα, εντείνοντας περαιτέρω την κρίση σε μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς διεθνώς.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γιαχία Σαρί, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις των Χούθι εκτόξευσαν πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον σαουδαραβικού τάνκερ, υποστηρίζοντας πως το πλοίο παραβίασε την απαγόρευση ναυσιπλοΐας που έχουν επιβάλει οι αντάρτες και αγνόησε τις σχετικές προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την επίθεση το δεξαμενόπλοιο αποχώρησε από την περιοχή.

Ο Σαρί επανέλαβε ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας, κάνοντας λόγο για πολιτική «αποκλεισμός έναντι αποκλεισμού» και προαναγγέλλοντας περαιτέρω κλιμάκωση.

Η οργάνωση είχε ανακοινώσει στις 20 Ιουλίου την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στη Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέπει την πρόσβαση στα λιμάνια της. Η απόφαση αυτή σηματοδότησε νέα κλιμάκωση στην περιφερειακή ένταση, επεκτείνοντας τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το Πεκίνο πραγματοποίησε απευθείας επαφές με τους Χούθι, ζητώντας να εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση για κινεζικά δεξαμενόπλοια από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Όπως ανέφεραν έξι πηγές, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, η Κίνα επιδιώκει να διατηρηθούν απρόσκοπτες οι εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου μέσω του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη διακοπή της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Στοιχεία των Kpler και MarineTraffic δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια με προορισμό την Κίνα φόρτωσαν αργό πετρέλαιο από σαουδαραβικά λιμάνια και διέσχισαν το Μπαμπ ελ Μαντέμπ μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών από τους Χούθι.

Παράλληλα, οι αντάρτες έχουν προειδοποιήσει διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες ότι πλοία που εξυπηρετούν σαουδαραβικά λιμάνια ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο, ενώ ορισμένα δεξαμενόπλοια επέλεξαν να αλλάξουν πορεία για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας διεμήνυσε ότι το Ριάντ θα απαντήσει αποφασιστικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε κάθε εχθρική ενέργεια, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας.

Παράλληλα, οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ προς πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες.

Οι εξελίξεις στρέφουν πλέον την προσοχή στην αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει το Ιράν υπεύθυνο για τυχόν νέες επιθέσεις των Χούθι.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά την ανάληψη ευθύνης των ανταρτών για επιθέσεις σε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, είχε διαμηνύσει ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εφόσον συνεχιστούν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ