Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα

 
Δεν βγήκε "λευκός καπνός" στις Βρυξέλλες- Ποια είναι τα τέσσερα "καυτά" θέματα που "μπλοκάρουν" την αξιολόγηση-Απαιτούν μείωση συντάξεων ακόμα και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εδώ και τώρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 10/02/17 - 21:33

Strong commitement" είναι η μαγική λέξη που περιμένουν οι εταίροι που σημαίνει ισχυρή δέσμευση.

Αντι-κόφτης εν όψει

Ο συμβιβασμός αυτός σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναλάβει την ισχυρή δέσμευση για την επέκταση του "κόφτη" και μετά το 2018 και στον κόφτη αναμένεται να περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων.

Σε αντίβαρο θα υπάρξει η δέσμευση από την πλευρά των δανειστών, ότι τα πλεονάσματα θα μπορούν να διατεθούν πρωτίστως για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν κυρίως τέσσερα ζητήματα.

- Το πρώτο είναι το ύψος των μέτρων, για τα οποία έχουν συμφωνήσει οι Θεσμοί και που είναι χαμηλότερα από εκείνα που ζητούσε το ΔΝΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ το χρόνο, δηλαδή σε 3,6 δισ. ευρώ αντί 4,5 δισ.

- Το δεύτερο θέμα είναι το αντίβαρο, δηλαδή η διάθεση των πλεονασμάτων αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δέχονται να διατίθενται για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση επιχειρεί να αποσπάσει την άδεια για διάθεσή ακόμα και για ενίσχυση των συνταξιούχων, γιατί θα μπορούσε να το παρουσιάσει ακόμα και ως 13η σύνταξη, πράγμα που επικοινωνιακά κάνει γκελ.

- Το τρίτο καυτό θέμα είναι η προνομοθέτηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα τύχουν της ίδια αντιμετώπισης τόσο ο “κόφτης" όσο και το αντίβαρό του.

Η φόρμουλα που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, είναι μην υπάρξει νόμος για τα μέτρα, αλλά να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή στην οποία θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ισχυρή δέσμευση για επέκταση του “κόφτη”, καθώς η δέσμευση των δανειστών να διαθέτει η Ελλάδα τα πλεονάσματα που προκύπτουν.

- Το τέταρτο ζήτημα είναι αυτά καθεαυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το ύψος και η χρονική τους διάρκεια. Δηλαδή να είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ και σε ορίζοντα τριετίας και όχι δεκαετίας που θέλει ο Σόιμπλε.

Σκληρά μέτρα

Όπως λένε έμπειροι παράγοντες, η διατύπωση της συμφωνίας θα είναι μεν "εύπεπτη", αλλά τα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα είναι πάρα πολύ "δύσπεπτα". Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 πάντως, οι δανειστές απαιτούν μεταξύ άλλων νέες περικοπές στις συντάξεις ακόμα και ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ εδώ και τώρα!

Την Κυριακή στην Αθήνα το κουαρτέτο 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, και επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια, το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα την Κυριακή.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Δείτε την γραπτή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup

Στις 20:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, που είχε σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε σε καλό δρόμο

Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως «είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος έδαφος ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα»


Σχετικά Θέματα:

Άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ευρωζώνη - ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα

Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;

Επαφές Τσακαλώτου για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση