Τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που προορίζονταν για τρομοκρατικές επιθέσεις εντόπισε η αστυνομία

 
Τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που προορίζονταν για τρομοκρατικές επιθέσεις εντόπισε η αστυνομία

Ενημερώθηκε: 20/08/17 - 15:56

Κάθε νέο στοιχείο από τις έρευνες της ισπανικής αστυνομίας ενισχύει τους φόβους ότι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία φαίνεται ότι ετοίμαζαν κάτι ακόμη πιο πολυαίμακτο. Στόχος τους ήταν να πετύχουν το μεγαλύτερο χτύπημα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, αλλά έπεσαν στην παγίδα της άγνοιάς τους και τινάχθηκαν στον αέρα, την Τετάρτη, ενώ παρασκεύαζαν βόμβες στη μικρή παραλιακή πόλη Αλκανάρ.. Αυτό τους οδήγησε να επιταχύνουν τα σχέδια για επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη και εν συνεχεία με Ι.Χ. στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς, όπου πέντε εξ αυτών έπεσαν νεκροί από αστυνομικές σφαίρες, αφού πρώτα σκότωσαν μία γυναίκα.

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε "μία ή περισσότερες επιθέσεις" στη Βαρκελόνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελόνης", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Μολονότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών "εξαρθρώθηκε", η αστυνομία αναζητεί ακόμη τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει στη Γαλλία ο μοναδικός από τους δράστες των επιθέσεων που καταζητείται ακόμη, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

"Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται", είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ύποπτος πέρασε τα σύνορα, ο Τραπέρο είπε ότι "δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε". Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις εντάθηκαν οι μεθοριακοί έλεγχοι.
Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιός ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Βαρκελόνη και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο για αυτήν την επίθεση όσο και για εκείνη που ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, στο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, όπου ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα ενώ τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους.

Οι λεπτομέρειες της επίθεση στο Καμπρίλς

Σοκάρει η πληροφορία που μεταδίδει η El Pais ότι οι πέντε τζιχαντιστές που έφτασαν στην Καμπρίλς ήθελαν να σφάξουν όσους περισσότερους μπορούσαν στον παραλιακό δρόμο όπου τελικά ακινητοποιήθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Για το λόγο αυτό, κατά το δημοσίευμα, και επέλεξαν την Καμπρίλς καθώς ήξεραν ότι την ώρα αυτή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα υπήρχαν πολλοί τουρίστες στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Αν το σχέδιό τους είχε υλοποιηθεί τότε θα θύμιζε σε πολλά την επίθεση στο Μπόροου Μάρκετ στις 4 Ιουνίου όταν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους είχαν επιτεθεί με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών σκοτώνοντας επτά ανθρώπους.

Αυτό που ματαίωσε τα σχέδιά τους ήταν τα πολλά αστυνομικά μπλόκα που είχαν στηθεί στην πόλη. Σε ένα από αυτά ένας αστυνομικός σκότωσε τους τέσσερις από αυτούς ενώ λίγη ώρα αργότερα νεκρός έπεσε και ο πέμπτος τζιχαντιστής αν και όπως φάνηκε στο βίντεο-ντοκουμέντο που είδε τη δημοσιότητα χρειάστηκαν δέκα σφαίρες για να εξουδετερωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που σκόρπισαν το θάνατο στην Ισπανία - Τον ιμάμη εγκέφαλο καταζητά η Αστυνομία