Κοινή γραμμή ΗΠΑ- Ρωσίας κατά της στρατιωτικής δράσης στην Β.Κορεά

 
Όχι στην στρατιωτική δράση ενάντια στη Βόρεια Κορέα ως πρώτη επιλογή, από Τραμπ-Λαβρόφ

Ενημερώθηκε: 06/09/17 - 20:29

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σήμερα ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, σημειώνοντας ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ο πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι. Θα δούμε αν μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θα ανεχθούμε με ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Σι συμφωνεί μαζί μου 100%...Είχαμε μια πολύ ειλικρινή και πολύ έντονη τηλεφωνική συζήτηση», τόνισε.

Μόσχα: Μόνο δριαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα θα επιμείνει ώστε στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για την Βόρεια Κορέα, που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να μην υπάρχει αναφορά σε στρατιωτική επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Οπως αντιλαμβάνομαι, οι Αμερικανοί ήδη έχουν έτοιμο το σχέδιο απόφασης (για την Β.Κορέα) , αλλά να πούμε γι' αυτό, χωρίς να έχουμε διαβάσει το κείμενο, ότι θα το ψηφίσουμε ή θα την μπλοκάρουμε, ασφαλώς δεν είναι και πολύ σωστό», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε το κείμενο και αυτο αρχίζει ήδη να γίνεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, διευκρίνισε ότι αφετηρία της στάσης που θα κρατήσει η Μόσχα θα είναι οι θέσεις που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσεστην Σιαμέν, «οι οποίες συνίστανται στο ότι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της κορεατικής χερσονήσου όλο και με νέα μέτρα άσκησης πιέσεων, διακηρύσσοντας παράλληλα την αναγκαιότητα του διαλόγου, χωρίς όμως να κάνουν τίποτα για να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνήλθε μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ο Λαβρόφ είπε ότι «κατά την διάρκεια της, μαζί με τους κινέζους συναδέλφους μας επιστήσαμε την προσοχή στην κοινή πρωτοβουλία Μόσχας -Πεκίνου για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που πρότεινε η Ρωσία κι η Κίνα, ο οποίος αποσκοπεί στο να βγάλει την όλη κατάσταση από το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να την οδηγήσει προς την κατεύθυνση των συνομιλιών».

Υπογράμμισε επίσης ότι " θα δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τις διαπραγματεύσεις, όπως και ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση του ζητήματος αυτού».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι η Μόσχα θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υποστηρίξει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για την διευθέτηση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο,εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα είναι χρήσιμο».

Όλα τα σχετικά θέματα για την Β.Κορεά, ΕΔΩ