Τον δεύτερο κατάλογο με αντίμετρα, αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση αποτυχίας των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ παρουσίασε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τον Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, ο Επίτροπος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ πρώτα θα διαπραγματευτεί, αλλά ταυτόχρονα θα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε μια ανανεωμένη σταθερότητα και συνεργασία», ανέφερε ο Μ. Σέφτσοβιτς, που θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του εντός της ημέρας.
«Η ΕΕ δεν εγκαταλείπει ποτέ χωρίς πραγματική προσπάθεια, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρή δουλειά που έχει καταβληθεί, το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη μιας συμφωνίας και τα σαφή οφέλη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
«Καλά μελετημένα αναλογικά μέτρα»
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα αποτελέσματα στις συνομιλίες. Οι προετοιμασίες γίνονται, αν είναι απαραίτητο και για την εφαρμογή «καλά μελετημένων αναλογικών μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση».
Το πακέτο με τα αντίμετρα της ΕΕ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο (ύψους 21 δισ. ευρώ) έχει ανασταλεί μέχρι την 1η Αυγούστου. Ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι ο δεύτερος κατάλογος «δεν εξαντλεί την εργαλειοθήκη μας και κάθε εργαλείο παραμένει στο τραπέζι».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Eξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν την απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ, για δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, «απολύτως απαράδεκτη».