Και για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δικαιώνεται ο Παυλόπουλος!

 
Και για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δικαιώνεται ο Παυλόπουλος!

Ενημερώθηκε: 09/10/17 - 13:31

Στο σημερινό Eurogroup –το τελευταίο με τη συμμετοχή του Β. Σόιμπλε, έχει κι αυτό τη σημασία του- κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η μετατροπή του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή, που δείχνει τη διάθεση της ενωμένης Ευρώπης να απαλλαγεί από μια ιδιόμορφη «κηδεμονία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με όσα αρνητικά αυτή έφερε στις οικονομίες κρατώ-μελών της Ε.Ε., μεταξύ τους και η χώρα μας και να ακολουθήσει μια πορεία «αυτόφωτη» προς την πλήρη ενοποίησή της.

Αλλά θα ήταν όχι μόνο επίκαιρο μα και επιβεβλημένο να θυμηθούμε ποιος πρώτος έθεσε αυτό το μείζον θέμα (της μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο), σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία μια τέτοια άποψη θεωρούνται αιρετική και μάλιστα «κανιβαλίστηκε» από μια «συμμαχία προθύμων»…

Ήταν Απρίλης του 2016, συγκεκριμένα το Σάββατο 2 Απρίλη, όταν τα ΜΜΕ «βοούσαν» απ’ τις αποκαλύψεις των Wikileaks αναφορικά με τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ Τόμσεν και Βελκουλέσκου για το ελληνικό ζήτημα.

Εν μέσω αυτών των αποκαλύψεων και υπό το βάρος τους επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Όπως ανακοινώθηκε, στο μεταξύ τους διάλογο ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Θεωρώ πως από τι στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ΕSM , τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Μια ρηξικέλευθη, επαναλαμβάνουμε, πρόταση, η οποία ωστόσο έτυχε αποδοχής και σήμερα συζητείται και επίσημα στο Eurogroup.

Ωσότου φτάσουμε στο σήμερα, έχει προηγηθεί η εξέταση αυτής της πρότασης στο Eurogroup του Σεπτέμβρη του 2016 και μάλιστα με αναφορά στον Έλληνα Πρόεδρο απ’ το Reuters, η αναφορά της Α. Μέρκελ (τον περασμένο Αύγουστο) ότι «είναι πολύ καλή σκέψη η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αντίστοιχες αναφορές απ’ τον Γιούνκερ, τον Σόιμπλε αλλά και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Απλώς να θυμίσουμε, πως όταν ο Πρ. Παυλόπουλος έκανε εκείνη την πρώτη «αιρετική» αναφορά συγκέντρωσε τα σφοδρά πυρά (ακόμα και τη λοιδορία) ορισμένων νεοφιλελεύθερων κύκλων (πολιτικών και δημοσιογραφικών…) που τον εγκάλεσαν ότι με την παράκαμψη του ΔΝΤ (που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) τίθεται σε κίνδυνο η πορεία της χώρας και ότι –εν τέλει- ήταν μια επικίνδυνη πρόταση!

Τι να πούμε;

Μήπως ότι… «είναι η προβλεπτικότητα, ηλίθιε»;

ΠΗΓΗ: Το άρθρο είναι του Βασίλη Σκουρή και δημοσιεύθηκε στο real.gr