Ταυτόχρονα Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές

Ταυτόχρονα Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές
Ενημερώθηκε: 11/07/18 - 17:31

Δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.

«Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η μετάβαση από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη» με πιο ομαλό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των τοπικών αρχών.

Με τη τροπολογία δίνεται τέλος στην υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας, από τη στιγμή που εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν εκ των υστέρων πεντάμηνη παράταση της θητείας τους. Εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ο σχεδιασμός και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της», και επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ που χειροκρότησαν ειρωνευόμενοι, ο Π. Σκουρλέτης αντέτεινε:

«Γελάτε. Θα γελάσουμε πολύ σήμερα όλη την ημέρα. Μπροστά σε αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα να σας πω ότι εσείς είχατε ένα αφήγημα. Από τη μια κατηγορούσατε την μετάθεση των εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 και από την άλλη ο αρχηγός σας έλεγε ότι ο νόμος για την απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί γιατί θα εκλεγείτε εσείς».

«Βάζετε την αυτοδιοίκηση κάτω από μικροπολιτικά παιχνίδια», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΤ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και έκανε λόγο για «προφανή σχεδιασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολλαπλές εκλογές».

Βορίδης: Ομολογία ήττας και πανικού 

Η αλλαγή στάσης του Πάνου Σκουρλέτη όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και η αποδοχή της τροπολογίας των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την σφοδρή από τη ΝΔ. 

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, στο νομοσχέδιο Κλεισθένης, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την αλλαγή στάσης ως ομολογία ήττας και πανικού.

««Ομολογήσατε  την ήττα, την προεξοφλημένη ήττα, διότι η μετακίνηση του χρόνου των εκλογών γίνεται γιατί ξέρετε ότι όποια στιγμή και να γίνουν οι βουλευτικές θα χάσετε, άρα η απλή αναλογική και ο Κλεισθένης θα ακυρωθεί.

 Είναι για γέλια και για κλάματα αυτά που κάνετε, μας έλεγε “είναι δυνατόν να αφήσουμε να θολώσει το μήνυμα με την ταύτιση των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές;” και τώρα είπε να μην το θολώσουμε με τις εθνικές και να το ξαναγυρίσουμε με τις ευρωεκλογές».

Ο κ. Βορίδης απέδωσε τον όλο  σχεδιασμό στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «αρχικά ο Τσίπρας σκέφτηκε να τις βάλω μαζί (αυτοδιοικητικές με τις εθνικές εκλογές) και να τους μπερδέψω, να τρέχουν οι δήμαρχοι με τα δικά τους και να μην ασχολούνται με τις εθνικές», όμως, «αυτό είχε ένα θέμα: φτάνεις μέχρι τις βουλευτικές εκλογές;». «Γιατί αν δεν φτάνεις έχεις τον κίνδυνο να αλλάξει η απλή αναλογική και τότε άκυρο το πλεονέκτημα. Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας το ξανασκέφθηκε σε πανικό ευρισκόμενος και σε διαταραχή».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε πανικό: «Βρίσκεστε σε πανικό, σε αποδρομή, σε κατάρρευση, εργαλειοποιείτε την αυτοδιοίκηση και την χρησιμοποιείτε με απαράδεκτο τρόπο. Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την ιταμή τακτική. Είναι φαρσοκωμωδία».

Ο Στ. Θεοδωράκης για την απόφαση Σκουρλέτη σχετικά με τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο 

«Μέχρι χθες ο κ. Σκουρλέτης ορκιζόταν ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του '19. Σήμερα αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να γίνουν τον Μάιο! Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας». Με αυτήν την ανάρτηση στα social media σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, την αποδοχή από τον υπουργό Εσωτερικών της σχετικής τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένωση Κεντρώων: «Η τροπολογία προεξοφλεί ότι και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Μαϊο του 2019»

Την άποψη ότι η τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση «για να γίνουν μαζί ευρωεκλογές και εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες τον Μάϊο του 2019 φαντάζει σαν να προεξοφλεί ότι και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν και αυτές τον Μάϊο του 2019» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποκλείει, «ο κ. Τσίπρας να κάνει εκλογικό αιφνιδιασμό νωρίτερα, πιάνοντας όλα τα κόμματα στον ύπνο».

Η Ένωση Κεντρώων τονίζει ότι «στα σχέδια του κ. Τσίπρα δεν έχει καμία εμπιστοσύνη» και σημειώνει πως «άλλωστε και τον Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε όλα τα κόμματα με τον χρόνο των εκλογών».