Διώξεις σε 11 «Σπαρτιάτες» και Κασιδιάρη: Πιθανή ανακατανομή εδρών στο κοινοβούλιο αν το αποφασίσει το Εκλογοδικείο

 
Διώξεις σε 11 «Σπαρτιάτες» και Κασιδιάρη: Πιθανή ανακατανομή εδρών στο κοινοβούλιο αν το αποφασίσει το Εκλογοδικείο

Ενημερώθηκε: 04/04/24 - 19:09

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες», για εξαπάτηση των εκλογέων, αλλά και για ηθική αυτουργία σε βάρος του ήδη καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη.

Επιπλέον, η παραγγελία για ποινική δίωξη περιλαμβάνει και το όνομα ενός δικηγόρου ο οποίος εμφανίζεται να έπαιξε κομβικό ρόλο στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους, τότε, βουλευτές των Σπαρτιατών, για τον οποίο ζητείται να διωχθεί για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Πιο αναλυτικά, σήμερα, δόθηκε η παραγγελία για την ποινική δίωξη η οποία είναι πλέον μονόδρομος και αναμένεται να ασκηθεί τα επόμενα 24ωρα, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα χρειαστεί να ζητηθεί και πάλι η άρση της ασυλίας των βουλευτών. Αυτό είχε γίνει όταν ζητήθηκε η άδεια της Βουλής να δώσουν εξηγήσεις. Μετά την ποινική δίωξη, η δικογραφία για τους 11 βουλευτές, ανάμεσά τους κι αυτοί που ανεξαρτητοποιήθηκαν, θα ανατεθεί σε εισαγγελέα Εφετών, λόγω ειδικής δωσιδικίας κάποιων εξ’ αυτών που θα παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο.

Μόνο η ποινική δίωξη δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι ως προς στην παρουσία τους στη Βουλή. Δεν μιλάμε καν για καταδίκη έστω και πρωτόδικη. Από την απόφαση του Εκλογοδικείου θα κριθεί η παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί στις διασκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν. 

Ακόμη κι αν αποφασίσει να κατέβει στις ευρωεκλογές το κόμμα των Σπαρτιατών, είναι αβέβαιη η τύχη του, όταν κριθεί από τον Άρειο Πάγο, όπου θα συνεκτιμηθούν τα στοιχεία της έρευνας που δείχνουν διασυνδέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη, στον οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές.

Η δίωξη αυτή θέτει το θέμα της χρηματοδότησης η οποία όμως έχει ήδη δοθεί. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής όπου η δίωξη ήταν για εγκληματική οργάνωση, ανεστάλη. Στην περίπτωση των Σπαρτιατών θα φανεί αν μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο, καθώς υπάρχουν διάφορες ερμηνείες στο σχετικό νόμο.

Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους και να γίνει ανακατανομή;

Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους και να γίνει ανακατανομή. Είναι μάλιστα ένα από τα πιθανά σενάρια το οποίο θα οδηγούσε στην αύξηση των εκλογικών εδρών για τα άλλα υπόλοιπα κόμματα. Το άλλο σενάριο, θα ήταν  η κατάληψη της έδρας από τους επιλαχόντες βουλευτές όπου και πάλι μπορεί να είχαμε νέο γύρο ενστάσεων, αλλά και η επαναληπτική ψηφοφορία στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Βέβαια δεν αποκλείεται να μη γίνουν τελικά δεκτές οι ενστάσεις και η ποινική διαδικασία να κινηθεί ανεξάρτητα.

Οι εξελίξεις αυτές πάντως ενδέχεται να μπλοκάρουν την τύχη μίας αίτησης του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη για υφ` όρον απόλυση.  

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ