Εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι φόβοι της Ευρώπης

Ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα οι κάλπες- Αγωνία σε όλη την Ευρώπη για τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και για την άνοδο ακροδεξιών συνδυασμών
Ενημερώθηκε: 26/05/19 - 07:58

Εκλογές 2019: Έφτασε ώρα για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.

Η Ευρώπη επίσης δοκιμάζεται, αλλά παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τέτοια που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, όπως εθνικές εκλογές σε μικρό χρονικό διάστημα,κάτι που έχει αφήσει ανοικτό και ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας. 

Σκέψεις και φόβοι στην Ευρώπη

Αλλά και σε όλη την Ευρώπη αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς θεωρούται οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών, καθώς αρκετές προβλέψεις κάνουν λόγο για επικείμενη άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και άνοδο γενικότερα των ακροδεξιών, λαϊκών κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαίωσαν ότι η Ν.Δ.προηγείται συνολικά, ενώ δείχνουν και άνοδο σε μικρά κόμματα κυρίως του ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Marc για τον ΑΝΤ1 και της MRB για το Star έδειξαν προβάδισμα για τη ΝΔ κατά 7 και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται αύξηση των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι απίθανο κάποιο από αυτά να καταφέρει να κερδίσει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. 

Το συνολικό ποσοστό των κομμάτων με ποσοστό κάτω του 3% στη συγκεκριμένη έρευνα φθάνει το 13,3, ενώ σε ποσοστό 12,2 οι πολίτες απάντησαν ότι δεν είχαν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Στη δημοσκόπηση της Marc η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,4%, έναντι 22,4%, του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διάστημα 20-23 Μαΐου, τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί η ΧΑ με 5,4% και το ΚΚΕ με 4,8%. Κανένα άλλο κόμμα δεν καταφέρνει να υπερβεί το όριο του 3%.

Αντίστοιχα, προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Σύμφωνα με την MRB η ΝΔ λαμβάνει 29% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6.8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 10%.

Η MRB κάνει τρία σενάρια αναγωγών. Στο πρώτο, με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φθάνει τις 7,2 μονάδες. Στο δεύτερο σενάριο, με αναγωγή βάσει του κόμματος προέλευσης η διαφορά μειώνεται στις 5 μονάδες, ενώ στο τρίτο σενάριο, που γίνεται σύνθεση των δύο προηγούμενων αναγωγών τα κόμματα λαμβάνουν τα παρακάτω ποσοστά σε κατώτερες και μέγιστες τιμές:

ΝΔ: 28,8 - 34,6
ΣΥΡΙΖΑ: 22,9 - 28,3
ΚΙΝΑΛ: 6 - 9,2
ΧΑ: 5,2 - 8,2
ΚΚΕ: 5,1 - 8,2
Αντίστοιχα, τα μικρότερα κόμματα σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση λαμβάνουν:
Ενωση Κεντρώων: 2,5
Το Ποτάμι 2,4
Ελληνική Λύση 1,9
ΜΕΡΑ25 1,8
Οικολόγοι Πράσινοι 1,7
Ανεξάρτητοι Ελληνες 1,4
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,4
Πλεύση Ελευθερίας: 1,1
Άλλο κόμμα: 5,5%