Γεροβασίλη: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Ενημερώθηκε: 10/06/16 - 19:14

«Η Ν.Δ.,το ΠΑΣΟΚ και το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι δεν βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις», ανέφερε σε συνέντευξη της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ τους καταλόγισε ότι «επένδυσαν στην πτώση της κυβέρνησης». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι δεν βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Kontra Channel" η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμούσε το ναυάγιο της αξιολόγησης, αλλά οι στόχοι της δεν επετεύχθησαν και έτσι τώρα θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να στηρίξει τις προσπάθειες για το εθνικό συμφέρον αντί να τις υπονομεύει. Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για την επομένη της αξιολόγησης, τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, τις δημοσκοπήσεις, τα σενάρια ανασχηματισμού και τον Νίκο Φίλη. Αναφερόμενη στη μάχη της καθημερινότητας είπε ότι η κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών. «Στόχος μας είναι να αντιστραφεί, γρήγορα, όσο γρηγορότερα γίνεται το τοπίο», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Η ΝΔ επένδυσε στην πτώση της κυβέρνησης

«Τον λαϊκισμό δεν τον ακολουθήσαμε παρόλο το θυμό μας, δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε διότι δεν μπορούμε να δηλητηριάζουμε την πολιτική ζωή κατ΄αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «από την πρώτη στιγμή επένδυσαν στο ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει» και στη συνέχεια επιχείρησαν μια προσωπική αποδόμηση του ίδιου του πρωθυπουργού και προσπάθησαν να προσβάλλουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, η κ. Γεροβασίλη περιέγραψε την κινητοποίηση «κίτρινων εφημερίδων» με παραποιημένα γεγονότα, δημοσιεύματα τα οποία ακολουθούν ανακοινώσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. «Αυτό δηλητηριάζει την πολιτική ζωή», είπε η κ. Γεροβασίλη κάνοντας αναφορά σε χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρωθυπουργού, «μακριά από κανόνες δεοντολογίας και ηθικής».

«Εγώ έκανα πολιτική κριτική χωρίς ύβρεις και στον κ. Κουμουτσάκο και στον κ. Σαμαρά και εισέπραξα δύο μηνύσεις για την πολιτική κριτική», είπε η κ. Γεροβασίλη και αναρωτήθηκε που θα έπρεπε να είναι σήμερα, όλοι εκείνοι που με ύβρεις έχουν αναφερθεί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει την ποινική διαδικασία.

Οι εκλογές και ο εκλογικός νόμος

Στο ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές και γιατί έχει κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι για τα δύσκολα. Οι 153 είναι για τα δύσκολα. Έχουμε δρόμο και τώρα ξεκινάει μια άλλη πορεία για τη χώρα. Σύντομα θα αποτυπωθούν όλα αυτά και με θεσμικές αλλαγές, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019», είπε και κάλεσε τη ΝΔ να το πάρει απόφαση και να αλλάξει τακτική με τρόπο που θα συνεισφέρει για το εθνικό συμφέρον και όχι υπονομεύοντας τις διαπραγματεύσεις.
«Μου έκανε εντύπωση κάτι που άκουσα πριν από τον κύριο Κουμουτσάκο. Όταν ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο, η απάντηση ήταν «δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος», «δεν θα αφήσουμε τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μια τέτοια νίκη». Αυτό είναι συγκλονιστικό», είπε η κ. Γεροβασίλη και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ όλοι γνωρίζουν πως ο εκλογικός νόμος χρειάζεται αλλαγή, η ΝΔ τηρεί σήμερα αυτή τη στάση.
Ειδικότερα για τον εκλογικό νόμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα ώστε να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση σε δημόσιο διάλογο. Στην ερώτηση πως οραματίζεται η κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι το όραμα αυτό είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι συζητούνται διάφορες προτάσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται μια σταθερότητα στα κυβερνητικά σχήματα.
Αναφορικά με την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αυτή θα γίνει όπως ορίζει το Σύνταγμα ενώ σε ερώτηση για τα δημοψηφίσματα, υπογράμμισε ότι η απάντηση που έδωσε στο τελευταίο briefing ήταν ότι δεν αποκλείει δημοψήφισμα για επιμέρους σημαντικά ζητήματα.

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν τα πιστεύει. «Και θα σας πω και γιατί δεν τις πιστεύω. Διότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια καμία δημοσκόπηση δεν προσέγγισε εκλογικό αποτέλεσμα ούτε δύο ώρες πριν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους διότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο. Παρ΄όλα αυτά επισήμανε ότι καταγράφεται ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις το 55%. Η κ. Γεροβασίλη δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει φθορά στο κυβερνών κόμμα. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν στη ΝΔ ή σε άλλο κόμμα ψηφοφόροι που σήμερα δεν δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει χαθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Νίκος Φίλης

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα Φίλη στην Κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Φίλης εκείνο που έκανε ήταν να ερμηνεύσει το τι είναι το κίνημα «Παραιτηθείτε» και ποιος το υποκινεί. Το χαρακτήρισε ως «κίνημα κατσαρόλας», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Παιδείας μίλησε για τη ΝΔ και τις ακροδεξιές παρεκκλίσεις του συγκεκριμένου κινήματος. Επισήμανε επίσης ότι απομονώθηκε μια φράση του και πρόσθεσε ότι «ο κ. Φίλης πυροβολείται σήμερα», όπως πριν από λίγες ημέρες πυροβολούσαν άλλον. «Ο καθένας έχει τον τρόπο που εκφράζεται. Σημασία έχει τι λέει. Αν αυτά που λέει ενδιαφέρουν ή δεν ενδιαφέρουν. Και αν αυτός ο άνθρωπος παλεύει για να γίνουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι αναγκαίες. Έχει ανοίξει τον διάλογο με την κοινωνία, με φορείς και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία απέχει, όπως δήλωσε, διότι λέει ότι δεν χρειάζονται οι διάλογοι. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι όλη η επικοινωνιακή τακτική του αποδομούμε πρόσωπα για να αποδομήσουμε την κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε εικόνα ακυβερνησίας στη χώρα και κυβέρνηση που καταρρέει, δεν υφίσταται», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Τόνισε επίσης ότι η Αριστερά έχει πληρώσει με αίμα την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών