Κυρ. Μητσοτάκης: Επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και τον ψεύτικο διχασμό - Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, ήλθατε για να διχάσετε

Κυρ. Μητσοτάκης: Επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και τον ψεύτικο διχασμό - Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, ήλθατε για να διχάσετε
Ενημερώθηκε: 12/03/21 - 14:44

Σε υψηλούς τόνους και οι δευτερολογίες Μητσοτάκη - Τσίπρα στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα περιστατικά βίας από στελέχη της αστυνομίας, στον απόηχο των γεγονότων της Νέας Σμύρνης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία

«Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε, ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους, να επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και τον ψεύτικο διχασμό. Καταλήγω να πιστεύω ότι είναι το μόνο που ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά. Είναι μια στρατηγική την οποία έχετε υπηρετήσει με συνέπεια στο παρελθόν. Είναι η ίδια στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων τους οποίους και χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά αισθήματα στην ελληνική κοινωνία για να έρθετε να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης και θυμού, σε ένα βαθμό δικαιολογημένο, προσφέροντας ψεύτικες λύσεις οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πορεία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του απαντώντας στη βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει και τις οποίες δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών. Το 2021 αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος. Όχι γιατί προεξοφλείτε την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που θα σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο» πρόσθεσε και τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο «πολιτικά και ηθικά το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νεολαία την οποία επικαλείστε συνέχεια, δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, είναι μια νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μια νεολαία θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε ένα χρόνο ελευθερίας, είναι μια νεολαία η οποία όταν θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στο πανεπιστήμιο, δεν θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες».

«Όσο και αν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι απέτυχε η Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας, τόσο θα απαντώ με πραγματικά στοιχεία. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι αυτή η χώρα η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες, ένα βαθμό κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες» είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Όσο λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας θα σας λέω ότι είστε ψεύτης και ξέρετε ότι λέτε ψέμματα και ο μόνος λόγος που το κάνετε είναι για να επενδύσετε στην αγανάκτηση και τον θυμό, στα αισθήματα που αναπόφευκτα προκαλεί η κρίση αυτή. Αυτό κάνετε και το κάνετε ανερυθρίαστα, χωρίς να κρύβετε τις πραγματικές προθέσεις σας» πρόσθεσε.

Επίσης ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο δίλημμα: προστασία της ανθρώπινης ζωής ή ενεργό παρότρυνση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. «Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο; Πηγαίνει πιο πίσω τη δυνατότητά μας να ανοίξουμε την οικονομία και την κοινωνία» είπε.

«Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε ως ιδέα. Και σας ρωτώ αν το πετύχουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυβέρνηση ωφελείται ή ωφελείται ο ξενοδόχος από της Ρόδο ή από την Κρήτη επειδή θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα; Eίναι καλό ή κακό για τη χώρα αυτό;» πρόσθεσε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας από τον ελληνικό λαό. «Ό,τι και αν πείτε ό,τι και αν λέτε, ό,τι και αν κάνετε όσο και να θέλετε να την παρουσιάζετε καταστροφική, αυταρχική, οι πολίτες γνωρίζουν και θα αποφανθούν» είπε και πρόσθεσε «το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο».

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, ήλθατε εδώ για να διχάσετε

Για προσπάθεια διχασμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του, ενώ είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα».

Είπε ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη...».

Για την κατηγορία της αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε "κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας", τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;». Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Για προσπάθεια διχασμού και καθεστωτική αντίληψη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την «αστυνομική βία». 

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα» και πρόσθεσε: «Ανεβήκατε με στόχο όχι μόνο να διχάσετε αλλά για να ενοχοποιήσετε μία ολόκληρη παράταξη. Αυτή η παράταξη έκανε αγώνες με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες. Είναι η παράταξη του μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι η παράταξη, του Γλέζου και του Σάντα, του Λαμπράκη και του Πέτρουλα. Απαιτώ να σεβαστείτε την προσφορά αυτής της παράταξης και τους αγώνες της». 

Απάντησε στην προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα λέγοντας: «Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, σέβομαι την Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη και όταν μας ασκεί άδικη κριτική, αλλά δεν σας επιτρέπω, και σταματήσετε να ταυτίζετε όσους έχουν ευαισθησία για τα δημοκρατικά δικαιώματα με την τρομοκρατία και να σπιλώνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους...». Ακολούθως παρουσίασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Δεξιάς που συνέδεαν την τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ για να πει ότι τώρα το επαναλαμβάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη, αλλά και αυτή ήταν μισή και την ευτελίσατε και την απαξιώσατε με ειρωνείες και με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη...». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «απόλυτη φθήνια», όταν «κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική». «Η απόλυτη φθήνια σας, όμως, είναι ότι διαστρέψατε μία αναφορά μου σε συνέντευξη. Δεν είπα ποτέ ότι αναλαμβάνω το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού από τις κινητοποιήσεις, είπα ότι δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο» προσέθεσε και αντέστρεψε τις κατηγορίες για ανάληψη του ρίσκου λέγοντας ότι «εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στους χώρους εργασίας, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη γιατί μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου δώσατε δύο μικρές κλινικές για περιστατικά Covid και αυτά με προϋποθέσεις που το αναιρούν». 

Αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε τι καλά που τα έχει κάνει η κυβέρνησή σας στην πανδημία. Αυτοί οι κοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν μπορούν να σας πουν ότι δεν μπορείτε να έχετε τέτοια απόσταση από το κοινό αίσθημα; Κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης παραβλέποντας ότι 7.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή της και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά καραντίνα... Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι στην Ευρωζώνη με ύφεση 8,5% όταν ο μέσος όρος είναι 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;» 

Επανερχόμενος στα θέματα της Αστυνομίας ανέφερε: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της Αστυνομίας που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση μία ευθύνη δυσανάλογη». Ωστόσο σημείωσε πως «η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει την δημόσια τάξη είναι επικίνδυνη για τους πολίτες... Σας ζητάμε να καταργηθεί». Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛΑΣ να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών. 

Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάγγου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς... Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας... Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη. «Είναι δεκάδες τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες επί των ημερών σας. Όταν μία εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό είτε βρίσκεται σε πανικό είτε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο». Έκανε αναφορά στην χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΜΜΕ, «δώσατε 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ στο πρώτο κύμα του κορονοϊού. Δώσατε 18 εκατομμύρια το δεύτερο κύμα. Χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια για τις άδειες. Και τώρα δώσατε 3 εκατομμύρια ευρώ στην διαφημιστική προβολή για την ομογένεια» και τόνισε: 

«Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό τρόπο».
 
Σε μία παρένθεσή του προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που τον αποκάλεσε "άνθρωπέ μου", είπε «κ. Γεραπετρίτη όχι σε μένα εδώ "άνθρωπέ μου", θα μου απευθύνεστε θεσμικά σαν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είσαστε καν εκλεγμένος».