Μοσκοβισί: Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από τις προβλέψεις

Μοσκοβισί: Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από τις προβλέψεις
Ενημερώθηκε: 12/08/16 - 11:16

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις, τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2016, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2016, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015.

Επισημαίνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις. Αναμένεται, δε, ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.

Υπενθυμίζει επίσης ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, από τα οποία εκταμιεύθηκε ήδη ποσό 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την Έκθεση της Επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές προβλέψεις, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας αναλυτικές προβλέψεις της για το β' εξάμηνο του 2016, καθώς και για το 2017 και 2018. Επιπλέον ο κ. Παπαδημούλης με την ερώτησή του, είχε ζητήσει «το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» ενώ ζητούσε εκ νέου προτάσεις για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Πηγή: in.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον «αέρα» το πρωτάθλημα που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο 

ΚΑΙΡΟΣ 12/8/2016: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

 Αυτοί είναι οι ληστές που κρατούσαν ομήρους στην τράπεζα στους Αμπελόκηπους - Φωτογραφίες ντοκουμέντο!

 Το ζεϊμπέκικο της Αννας

 Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: το σημερινό (11/8) πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών