Ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς - Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε την απέλαση του

 
Ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς - Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε την απέλαση του

Ενημερώθηκε: 06/01/22 - 07:23

Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η βρετανική Telegraph, η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ακυρώθηκε και οι αυστραλιανές αρχές του ζήτησαν να φύγει από τη χώρα την Πέμπτη (6/1).

Οι δικηγόροι του προσπαθούν ωστόσο να ασκήσουν έφεση σε αυτήν την απόφαση, αφού ο νούμερο ένα αθλητής τένις στον κόσμο είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να συμμετάσχει στο Australian Open, αλλά η ομάδα του δεν συμπλήρωσε τη σωστή βίζα.

Σύμφωνα με το The Age, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έχει επιδείξει επαρκή στοιχεία γι΄ αυτήν την ιατρική εξαίρεση.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε επίσης να παρέμβει σε αυτή την ιστορία, κατηγορώντας την Αυστραλία για «κακή μεταχείριση» στον Νόβακ Τζόκοβιτς, του οποίου η βίζα ακυρώθηκε εν όψει του Australian Open.

«Μόλις είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Είπα στον Νόβακ ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του και ότι οι αρχές μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να σταματήσουν την παρενόχληση του καλύτερου τενίστα στον κόσμο το συντομότερο δυνατό», έγραψε σε μήνυμά του που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram.

«Η Σερβία θα αγωνιστεί για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ο Νόβακ είναι δυνατός, όπως όλοι τον ξέρουμε»,

Το χρονικό

Ο πολυνίκης τενίστας έφτασε στην Αυστραλία προκειμένου να λάβει μέρος στο Australian Open, ωστόσο υπήρχε θέμα με το γεγονός ότι παραμένει ανεμβολίαστος και δήλωσε ότι πήρε ειδική εξαίρεση από γιατρό. Ο 34χρονος Σέρβος φέρεται να είχε καταθέσει αίτημα για λάθος είδους βίζα και όχι για εκείνη που απαιτείται λόγω της ιατρικής εξαίρεσης που υποστηρίζει ότι του δόθηκε.

Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, δεν του επιτράπηκε να συνεχίσει την πορεία του και οδηγήθηκε σε δωμάτιο αναμονής. Η συνοριακή αρχή επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Βικτώρια για να εγκριθεί η είσοδός του στην Αυστραλία, κάτι όμως που δεν έγινε άμεσα αποδεκτό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Αθλητισμού, Γιάλα Πάλφορντ, τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδό του στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς μια ατομική αίτηση βίζα για να συμμετάσχει στο Grand Slam. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δυο σημεία: οι εγκρίσεις για βίζα είναι θέμα της κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις θέμα των γιατρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση να λάβει καθεστώς εξαίρεσης ο Τζόκοβιτς και να συμμετέχει στο Αυστραλιανό Όπεν έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αυστραλία, όπου το 90% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί.

Η Μελβούρνη είχε παγκοσμίως το πιο μακροχρόνιο lockdown από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, ενώ λόγω της παραλλαγής Όμικρον τα κρούσματα έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ.