Αντίστροφη μέτρηση για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Νέες απειλητικές δηλώσεις Τσελίκ

 
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενημερώθηκε: 07/08/22 - 17:38

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα επιχειρήσει έξοδο από το λιμάνι Τασούκου, για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και ήδη η Άγκυρα καλλιεργεί κλίμα έντασης με νέες προκλητικές δηλώσεις.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το γεωτρύπανο θα πιάσει δουλειά στις 9 Αυγούστου με τα επικρατέστερα σενάρια για την πορεία του να είναι προς το παρόν δύο: Το ένα αφορά σε έρευνες σε οικόπεδο βορείως των Κατεχομένων μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, για το οποίο έχει παρανόμως παραχωρηθεί άδεια για έρευνες και το δεύτερο να επιχειρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, κοντά σε κάποιο από τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί από την κυπριακή δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε και σήμερα ότι το Αμπντούλχαμίντ Χαν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων τόσο της χώρας, αλλά και του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ο Τσελίκ σε ομιλία του στα Άδανα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας».

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απαντά μέσω της διπλωματίας και διεθνοποιεί το ζήτημα του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει με ανάρτηση του την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ακρίβως πριν 2 χρόνια

«Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ