ΗΠΑ – Τουρκία: Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων για τα F-35

 
ae

Ενημερώθηκε: 23/01/23 - 19:19

Αντιπροσωπείες του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για τα F-35 στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον. Ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσω της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.

Όπως μετέδωσε η Hurriyet, ο διάλογος αφορά την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019 λόγω της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον τονίζει ότι οι ρωσικοί S-400 θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, με την Τουρκία από την πλευρά της να προτείνει τη σύσταση επιτροπής και να κάνει λόγο για αβάσιμους φόβους.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε αεροπλάνα και ζητά από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ