Καντέρ: Δεν φοβάμαι τον Ερντογάν - Αν ποτέ τον συναντήσω θα τον φτύσω (ΒΙΝΤΕΟ)

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 28/05/23 - 13:10

Οι Τούρκοι προσέρχονται από νωρίς στις κάλπες, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον τους σε μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Τούρκος μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ Φρίντομ, το αστέρι του ΝΒΑ, σφοδρός επικριτής του Ταγιπ Ερντογάν κι επικηρυγμένος για 500.000 δολάρια από το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου μιλάει αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου από τις ΗΠΑ, όπου ζει πλέον

Εξομολογείται ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του κάθε εβδομάδα, εξηγεί γιατί φοβάται για την οικογένειά του και μιλά για το αν θα επιστρέψει στην Τουρκία στο μέλλον και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Δηλώνει ότι αγαπά τον λαό και τη σημαία του κι ότι ίσως στο μέλλον ασχοληθεί με την πολιτική. 

Εξηγεί ότι οι αληθινοί Τούρκοι αγαπούν τους Έλληνες, αλλά ολόκληρες γενιές μεγαλώνουν με μίσος για τους γείτονές του εξαιτίας των λόγων του Ερντογάν. Ο ίδιος, παροτρύνει όλους τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν, κάτι το οποίο έκανε και ο ίδιος στις κάλπες που στήθηκαν στο εξωτερικό, ενω ευχαριστεί τους Έλληνες από καρδιάς που φιλοξενούν τους κυνηγημένους από το καθεστώς Τούρκους. 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του τούρκου μπασκετμπολίστα:

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΦΡΙΝΤΟΜ: Αγαπώ την Τουρκία, αγαπώ τη σημαία μου, αγαπώ τον λαό μου, αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να επιστρέφει στην Τουρκία έως ότου φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία. 

Κορίνα Γεωργίου: Έχετε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, αφότου εκφράσατε την κριτική σας απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν. Έχετε κάνει αναρτήσεις στο παρελθόν περί επικίνδυνων ανθρώπων που έχουν προσληφθεί για να σας δολοφονήσουν. Εξακολουθείτε να λαμβάνετε απειλές για τη ζωή σας, πιστεύετε ότι η ζωή σας κινδυνεύει; 

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΦΡΙΝΤΟΜ: Ξέρετε, όταν μιλάς για τις δικτατορίες που υπάρχουν στον κόσμο, και η Τουρκία είναι μία τέτοια, ο Ερντογάν είναι ένας από αυτούς τους δικτάτορες, τότε θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε σταματήσουν. Μόλις πρόσφατα με επικήρυξαν και με έβαλαν σε λίστα με τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες. Και κάθε άνθρωπος στον κόσμο ξέρει ότι δεν είμαι τρομοκράτης. Ναι, λαμβάνω απειλές για τη ζωή μου κάθε εβδομάδα. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με το FBI στην Αμερική και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να με προστατεύσουν. Δεν φοβάμαι τον Ερντογάν, ποτέ δεν φοβήθηκα κανέναν. Κι αν συναντήσω ποτέ τον Ερντογάν, τότε απλώς θα τον φτύσω στο πρόσωπο και θα του πω "ντροπή σου". 

Κ.Γ. Φοβάστε για τη ζωή σας, φοβάστε για τη ζωή της οικογένειάς σας; 

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΦΡΙΝΤΟΜ: Ξέρετε, ζω στην Αμερική, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να κάνουν κάτι σε αμερικανικό έδαφος, δεν ισχύει το ίδιο και για την οικογένειά μου. Δεν έχω δει την οικογένειά μου εδώ και σχεδόν 10 χρόνια και δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε εμένα και την οικογένειά μου, διότι αν σηκώσω το τηλέφωνο και τους καλέσω, τότε θα βρεθούν στη φυλακή την επόμενη ημέρα. Κάποιες φορές βλέπω φωτογραφίες τους και αντιλαμβάνομαι ότι μεγαλώνουν και θέλω να μπορέσω να τους μιλήσω, να τους δω, αλλά δε νομίζω ότι αυτό θα συμβεί μέχρι να φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν. 

Κ.Γ. Ποιο είναι το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία αν ο Ερντογάν επανεκλεγεί στην προεδρία κι από την άλλη, ποιο είναι το μέλλον της δημοκρατίας αν ο Κιλιντσντάρογλου εκλεγεί Πρόεδρος;

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΦΡΙΝΤΟΜ: Με τον Ερντογάν δεν υπάρχει δημοκρατία. Όσον αφορά στον Κιλιντσντάρογλου, ξέρετε, εκείνος μιλά συνέχεια για τη δημοκρατία. Όμως μέχρι να βρεθεί στην εξουσία, μέχρι να μου αποδείξει ότι νοιάζεται για τη δημοκρατία, τότε μόνο θα τον πιστέψω. Αυτή είναι με βεβαιότητα η πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση ίσως στην ιστορία της Τουρκίας και παροτρύνω όχι μόνο τον εαυτό μου, αλλά όλους, να πάνε να ψηφίσουν.

Κ.Γ. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία είναι βαθιά πληγωμένη, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατάφερε να ανατρέψει τις πιθανότητες και τώρα εμφανίζεται ως το φαβορί για την κατάκτηση μιας ακόμη πενταετίας στην εξουσία. Τι είναι αυτό που καθιστά τόσο ισχυρό τον Ερντογάν, σε βαθμό που σχεδόν κατάφερε να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών; 

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΦΡΙΝΤΟΜ: Αν υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, τότε ο Ερντογάν θα χάσει, διότι μπλοκάρει τους διεθνείς παρατηρητές. Γιατί το κάνει αυτό; Ώστε να μπορέσει να εξαπατήσει και να κλέψει ψήφους όπως εκείνος θέλει. Δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία ειρηνικά αν χάσει. Θα δημιουργήσει χάος, διότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι συνδέεται με τόσα σκάνδαλα διαφθοράς που την ημέρα που θα χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να μπει στη φυλακή την επόμενη ημέρα. 

Κ.Γ. Έχετε πει στο παρελθόν ότι ο Ερντογάν μισεί τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση και γι'αυτό δεν είναι ο κατάλληλος εκπρόσωπος για τον τουρκικό λαό. Θα βλέπατε τον εαυτό σας ως έναν τέτοιο εκπρόσωπο; 

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΦΡΙΝΤΟΜ: Ίσως στο μέλλον, διότι σέβομαι τους άλλους ανθρώπους, άλλα έθνη, άλλες θρησκείες, άλλους πολιτισμούς. Ήμουν στην Ελλάδα πρόσφατα και κάθε Έλληνας που με έβλεπε στον δρόμο μου έλεγε "εσύ πρέπει να είσαι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας διότι εμείς αγαπάμε εσένα, κι εσύ αγαπάς εμάς". Αισθάνομαι απλώς άσχημα διότι, εξαιτίας του Ερντογάν, πολλά παιδιά μεγαλώνουν με μίσος για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ο Ερντογάν πάντα λέει απαράδεκτες κουβέντες για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Θέλω λοιπόν να πω στους Έλληνες ότι οι πραγματικοί Τούρκοι σας αγαπούν. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τους Έλληνες, θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων από τα βάθη της καρδιάς μου, διότι υπάρχουν τόσοι πολλοί Τούρκοι που δραπετεύουν από την Τουρκία κι έρχονται στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών του Ερντογάν. Και οι Έλληνες από την πρώτη ημέρα άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους καλωσόρισαν θερμά. Επομένως, η Ελλάδα είναι ένα δεύτερο σπίτι για τους Τούρκους. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ