Ο Τούρκος… «Μάκβεθ» που απειλεί να βάλει φωτιά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο…

 
Ερντογάν ο Τούρκος… Μάκβεθ

Ενημερώθηκε: 14/06/22 - 14:10

Του Γιάννη Μιχελάκη

Και όμως! Εκτός από τον Σκωτσέζο Μάκβεθ υπάρχει και ο Τούρκος… Μάκβεθ. Ο οποίος, μάλιστα, απειλεί να βάλει φωτιά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο… Στην κλασική τραγωδία του Σαίξπηρ, ο Σκωτσέζος ευγενής αρχικά ήταν ένας γενναίος άνθρωπος, καθόλου κακός, που καταλήγει όμως στην πλέον αντιπροσωπευτική εικόνα του τυράννου, ο οποίος προκαλεί τον φόβο και καταλήγει όλοι να τον μισούν.

Ενός τυράννου, που περιβάλλεται από δολοφόνους, δολοπλόκους και συκοφάντες και λόγω της υπέρμετρης φιλοδοξίας του, παρασύρεται σε ένα ερεβώδη κόσμο και τελικά οδηγείται στην τραγική του πτώση και την ολοκληρωτική καταστροφή!

Ο… Τούρκος Μάκβεθ, ο Ερντογάν, ξεκίνησε ως ένας λαοφιλής ηγέτης, απολάμβανε της εμπιστοσύνης του λαού του, ο οποίος τον εμπιστευόταν με υψηλά ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Και η αλήθεια είναι, ότι αρχικά, ο Ερντογάν δεν είχε καμμία σχέση με τον σημερινό προκλητικό και απειλητικό Τούρκο Πρόεδρο. 

Η συμπεριφορά του απέναντι στην χώρα μας -και ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων- απέχει παρασάγγας από την σημερινή παραληρηματική αναθεωρητική πολιτική του. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ -για παράδειγμα- είχε κάνει τολμηρά ανοίγματα στους Κούρδους, σήμερα φυλακίζει τους βουλευτές και τους δημάρχους της μειονότητας αυτής, αποκαλώντας τους συλλήβδην τρομοκράτες!

Η οικονομία ήταν το δυνατό του χαρτί. Έβγαλε τη χώρα από το Δ.Ν.Τ. και έκανε την Τουρκία οικονομικά ισχυρή.

Όλα αυτά μέχρι το 2016… Σημείο καμπής το αποτυχημένο πραξικόπημα εκείνης της χρονιάς…

Από εκεί και μετά όλα αλλάζουν άρδην!

Όπως ο Μάκβεθ, που καλείται να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Μάλκομ, του γιου του νεκρού βασιλιά Ντάνκαν, έτσι και ο Ερντογάν, καλείται να αντιμετωπίσει όλους όσους κατά τη διάρκεια της απολυταρχικής διακυβέρνησής του απομάκρυνε από την εξουσία και από δίπλα του.

Η απύθμενη φιλοδοξία του να αποκαθηλώσει τον Μουσταφά Κεμάλ από τον ιστορικό του θρόνο και να γίνει αυτός ο «Ατατούρκ», ο «πατέρας των Τούρκων» τον έφερε σε σύγκρουση με τους κεμαλιστές και τον στρατό, που μέχρι τότε ήταν ο θεματοφύλακας των «αξιών» του κεμαλισμού.

Τον έφερε σε σύγκρουση με τον παλαιό του σύμμαχο -εώς το 2013- τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του, ο ρόλος των οποίων ήταν καθοριστικός στην άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, για τους οποίους, ο Τούρκος Πρόεδρος, θεώρησε ότι τον υπονόμευαν και απειλούσαν την εξουσία του.

Ο… Τούρκος Μάκβεθ δεν θα μπορούσε να μην έχει στο περιβάλλον του και την Λαίδη Μάκβεθ… Μόνο που δεν είναι μία και δεν είναι γυναίκα…

Βρίσκεται στα πρόσωπα των στενών συνεργατών του, που τον ωθούν ακόμα πιο βαθιά στον ερεβώδη κόσμο του, διαγκωνιζόμενοι στον ποιος θα έχει τον πιο παραληρηματικό λόγο, απ’ αυτόν του ηγέτη τους…

Χουλουσί Ακάρ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Ιμπραήμ Καλίν, Ομέρ Τσελίκ, κ.α. ίσως βλέπουν ότι έρχεται ή ώρα της διαδοχής του «Σουλτάνου» και ετοιμάζονται να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.

Εξάλλου, το ίδιο κάνουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν… Πλειοδοτούν σε ανθελληνισμό για να γίνουν αρεστοί στον λαό τον οποίο έχουν «εκπαιδεύσει» για δεκαετίες με το παραμύθι του «Έλληνα εχθρού», που απειλεί την Τουρκία! 

Βολικό εργαλείο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί, ουκ ολίγες φορές, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα πραγματικά προβλήματά του, που το κεμαλικό στρατοκρατικό καθεστώς αδυνατούσε να λύσει.

Και το ερώτημα πλέον είναι αν ο Ερντογάν σ’ αυτόν τον δυστοπικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» και από την προκλητική ρητορεία θελήσει να προκαλέσει μια κρίση τύπου Ίμια. 

Και όσο πέφτουν τα ποσοστά του -σήμερα είναι κάτω από 40%- τόσο θα αυξάνεται η προκλητικότητα. Όσο δεν του βγαίνει το χαρτί της Ουκρανίας, τόσο θα ελπίζει στο χαρτί του εθνικισμού, Όσο δεν βρίσκει το «φάρμακο» για την οικονομική ανέχεια των συμπατριωτών του, τόσο θα τους φανατίζει κατά των Ελλήνων. Όσο δεν του βγαίνουν τα ανοίγματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ισραήλ και Αραβικό κόσμο και ο εκβιασμός στο ΝΑΤΟ, για Φινλανδία και Σουηδία, τόσο θα οδηγείται πιο κοντά στο θερμό επεισόδιο!

Όπως ο σαιξπηρικός Μάκβεθ, έτσι και ο Τούρκος Μάκβεθ, στο τέλος του δράματος, έχει πια κλειστεί στο δικό του ερεβώδες, δυστοπικό περιβάλλον, έχει αντί για παράθυρο στον κόσμο έναν καθρέπτη, όπου εστιάζει στην δική του σκοτεινή αντανάκλαση, για την οποία, μάλιστα πιστεύει ότι είναι «ωραία» και «καλή» για τον λαό του..!

ΠΗΓΗ: Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ