Τουρκία: Κρίσιμο τεστ για τον Ερντογάν οι τοπικές εκλογές της Κυριακής

 
erdogan tayyip

Ενημερώθηκε: 28/03/24 - 10:25

Στην Τουρκία, εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται να τεστάρουν τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν. Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να κερδίσει πίσω πόλεις – κλειδιά που έχασε πέντε χρόνια πριν, με αιχμή τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, και την εκθρόνηση του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Παπαφλωράτο, Νομικό – Διεθνολόγο-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, η μάχη αυτή είναι σημειολογική : «Φυσικά θα έχει και αντανάκλαση και στις κινήσεις του στο εξωτερικό περιβάλλον. Ήδη βλέπουμε ότι έχει υιοθετήσει μια ρητορική υψηλών τόνων έναντι της Ελλάδας. Προφανώς θέλει να υφαρπάξει κάποιες ψήφους ακραίων εθνικιστών, οι οποίες ούτως ή άλλως προς τον υποψήφιο του θα εκινούντο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς εδώ δεν ακούμε με ευχάριστο τόνο όλη αυτή την εθνικιστική ρητορική που έχει υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από στελέχη του AKP».

Τι δείχνουν οι Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι πρότινος έδειχναν μία αμφίρροπη μάχη, η οποία θα κρινόταν στον πόντο, στο περιθώριο του στατιστικού λάθους. Ωστόσο υπάρχει και μια δημοσκόπηση που δείχνει τη διαφορά να είναι πολύ μεγάλη και η διαφορά να αυξάνεται στις 10 μονάδες.

Ακολούθως ο κ. Παπαφλωράτος αναφερόμενος στην αμερικανική επαναπροσέγγιση Ηνωμένων Πολιτειών -Τουρκίας τόνισε ό,τι: «Να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει σηκώσει πάρα πολύ τους τόνους στην Κύπρο. Δεν είναι ήρεμα ύδατα εκεί. Αντιθέτως, προκαλεί, επιμένει στη λύση των δύο κρατών και δυναμιτίζει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ. Επομένως, η Τουρκία δεν φεύγει από τις πάγιες θέσεις της. Θα προσπαθήσει να προσαρμόσει κάποιες εξ αυτών στις αμερικανικές βουλήσεις».

Το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ασυγκράτητος, θα επηρεάσει πολύ αυτές τις εκλογές. Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι ήδη εκφράζουν οργή προς την κυβέρνηση Ερντογάν και μάλιστα πιστεύουν ότι αδικήθηκαν σε σχέση με άλλες κατηγορίες πολιτών.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ