Αρτηριακή πίεση: Κοινά λάθη κατά τη μέτρηση στο σπίτ

Αρτηριακή πίεση: Κοινά λάθη κατά τη μέτρηση στο σπίτ
Ενημερώθηκε: 25/03/20 - 14:36

Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα αποτελούν έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Τα οικιακά πιεσόμετρα μπορούν να αποβούν σωτήρια όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση λόγω στρεσογόνων καταστάσεων ή άλλων αιτίων.

Βασική προϋπόθεση είναι το πιεσόμετρο να χρησιμοποιείται σωστά.

Δείτε συνήθη λάθη που μπορούν να επηρεάσουν την αξιοπιστία μιας μέτρησης:

Μετράτε την πίεση αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό: Η πρόσληψη νερού ή καφέ, καθώς και το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα μίας ώρας πριν τη μέτρηση. Πρέπει επίσης να μεσολαβήσουν δύο ώρες χωρίς φαγητό.

Γυμναστική πριν την άσκηση: Μην μετράτε την πίεση αν δεν έχει περάσει μία ώρα μετά από έντονη άσκηση. Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε καθίσει για να ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά.

Δεν έχετε ουρήσει πριν τη μέτρηση.

Κάνετε άλλες δραστηριότητες κατά τη μέτρηση: Δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε νερό, να μασάτε τσίχλα, να βήχετε ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Λάθος στάση σώματος κατά τη μέτρηση: Τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, δεν πρέπει να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος και η πλάτη σας να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. Πρέπει να είστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.

Έχετε αγοράσει λάθος πιεσόμετρο: Kάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αναγράφει στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου. Τα πιεσόμετρα με ακουστικά και τα πιεσόμετρα καρπού είναι αναξιόπιστα στα χέρια ερασιτεχνών.

Πηγή: Onmed