Εγκρίθηκε από τη Βουλή η αναβάθμιση των F16 Block 50 σε Block 52

 
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η αναβάθμιση F16 Block 50 σε Block 52

Ενημερώθηκε: 28/06/22 - 00:36

Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε την ενεργοποίηση 12 εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν το σύνολο των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων. 

Από αυτά ξεχωρίζει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 Block 50 σε Block 52, καθώς και η συντήρηση τριών C130 και η απόκτηση 60 αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, μέχρι σήμερα, είχαν αρνηθεί την αποδέσμευση των συγκεκριμένων πυραύλων προς την Ελλάδα.

Τώρα με την προμήθεια τους θα ενισχύσουν τα μαχητικά μας αεροπλάνα και μαζί με τους επίσης πανίσχυρους γαλικούς πυραύλους AM Exocet-39 θα αποτελέσουν ένα φονικό δίδυμο που θα κάνει την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο μια υψηλού ρίσκου κίνηση.

Οι πύραυλοι Harpoon έχουν βεληνεκές που ξεπερνάει τα 270 χιλιόμετρα και είναι ικανοί να βυθίσουν σε ελάχιστο χρόνο πολεμικά πλοία. Εκτοξεύονται από τα F-16 και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης σε μικρότερα πλοία, όπως πυραυλάκατοι ή κορβέτες.

Ακόμα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής μετά και από την σχετική εισήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας άναψαν το «πράσινο φως» σε συνολικά 12 εξοπλιστικά προγράμματα. Τα 7 προγράμματα αφορούν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και εκτός της αναβάθμισης των F-16 προβλέπουν την απόκτηση 40 πυραύλων RGM, ατρακτιδίων σκόπευσης κ.α.

Στις ΗΠΑ για τα F-35

Παράλληλα, μέσα στον Ιούλιο, η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας  θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχουν πολύ σημαντικές συναντήσεις, αλλά θα δουν και το εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα F-35, μεταφέροντας το ελληνικό αίτημα για αγορά μιας μοίρας των υπερσύγχρονων  μαχητικών. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ