Αύξηση δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδιάζει η ΕΕ

 
j

Ενημερώθηκε: 12/06/24 - 11:34

Για την εφαρμογή προσωρινά επιπρόσθετων δασμών ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα αρχής γενομένης από τον Ιούλιο αναμένεται να ενημερώσει αυτοκινητοβιομηχανίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Επικαλούμενο πηγή στις Βρυξέλλες, το δημοσίευμα φέρει την Κομισιόν αποφασισμένη να προχωρήσει στο μέτρο αυτό παρά τις προειδοποιήσεις από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης πως έτσι διακινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν εξαιρετικά δαπανηρό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δασμολογεί παγίως τα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με 10%, ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, σκοπεύει να αυξήσει σε προσωρινή βάση αυτούς τους δασμούς από τις 4 Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί ενδεχομένως να ανέβουν στο 25-30%, ενώ υπάρχει κι ένα σενάριο, όπως λένε, με 40% πιθανότητες να εκτοξευθούν στο 30-50%.

Πριν λίγες ημέρες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς 40% σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα.

Η κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης άνθησης χάρη στην στήριξη από την κυβέρνηση της Κίνας. Τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε έρευνα για αυτές τις επιδοτήσεις, θεωρώντας ότι οι εισαγωγές από αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν λάβει τέτοιου είδους στήριξη «συνιστούν οικονομική απειλή για την βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρά την έρευνα, οι εταιρείες Xpeng και BYD παρουσίασαν στην Ευρώπη τα νέα τους μοντέλα, ενώ η Nio άνοιξε έναν νέο χώρο στο Άμστερνταμ. Παράλληλα, η BYD ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα ανοίξει εργοστάσιο στην Ουγγαρία και τον Απρίλιο η Chery την σύμπραξή της με την ισπανική Ebro-EV Motors για την παραγωγή νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: euronews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ