Γιάκοβ Σίμπι: Έκρηξη αντισημιτισμού κατά 500% στην Ευρώπη – Ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση

 
paris antisemtism

Ενημερώθηκε: 01/11/23 - 18:42

Για το αν ανησυχεί για μια πιθανή διάχυση της κρίσης στη Μ. Ανατολή καθώς και για το κύμα αντισημιτισμού που έχει ξεσπάσει μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, μίλησε στην εκπομπή «UPDATE» του ERTNEWS και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο Συγγραφέας Γιάκοβ Σίμπι.

«Εγώ ξέρω ότι τουλάχιστον το Ισραήλ προσπαθεί να το αποφύγει. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι ο κόσμος φοβάται. Γεγονός ότι η Αμερική από την πρώτη στιγμή έστειλε στο Ισραήλ δύο αεροπλανοφόρα. Και μάλιστα σε κάποιο σημείο βομβάρδισε και στην Υεμένη», είπε σχετικά με μια πιθανή διάχυση της κρίσης.

Πρόσθεσε πως: «Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του αρκετά μέτωπα. Είναι το μέτωπο της Χαμάς στη Γάζα, είναι το μέτωπο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είναι το μέτωπο της Συρίας και βέβαια έχει και το μέτωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, που είναι το κομμάτι των Παλαιστινίων, που βρίσκεται στο Ισραήλ. Πριν τρεις μέρες, μπήκε στον πόλεμο και η Υεμένη, η οποία βομβάρδισε το Ισραήλ τουλάχιστον τρεις τρεις φορές και την τελευταία φορά έστειλε και πυραύλους βαλλιστικούς. Και το Ισραήλ σε αυτούς τους πυραύλους δεν απαντά. Και πραγματικά υπάρχει συζήτηση στο Ισραήλ γιατί δεν απαντά».

Ο ρόλος του Ιράν

Σύμφωνα με τον κ. Σίμπι σωστά πράττει το Ισραήλ και «δεν απαντά» στα χτυπήματα αυτά: «Διότι και η Χεζμπολάχ στηρίζεται από το Ιράν και η Συρία στηρίζεται από το Ιράν και η Χαμάς στηρίζεται από το Ιράν. Δηλαδή το Ιράν τους στηρίζει όλους. Και βλέπουμε ότι και η Ρωσία παίρνει το μέρος του Ιράν. Και όχι μόνο αυτό. Ακούσαμε πριν μερικές μέρες τον Ερντογάν στη Ρωσία, ο οποίος και αυτός παίρνει το μέρος, αν όχι του Ιράν, τουλάχιστον αυτό που πολεμούν σήμερα εναντίον του Ισραήλ», εξηγεί.

Έκρηξη αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Μιλώντας για μια έκρηξη αντισημιτισμού που βλέπουμε να διευρύνεται στην Ευρώπη, αφού σημάδεψαν στη Γαλλία και στη Γερμανία, σπίτια Εβραίων με το γνωστό αστέρι, ο κ. Σίμπι σχολίασε μεταξύ άλλων: «Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτός ο πόλεμος, πέραν των πολιτικών του αιτιών, ας πούμε, έχει μέσα του και αντισημιτικές τάσεις».

«Οι Εβραίοι δεν ξέρω γιατί, είναι κάποιο “κόκκινο πανί“. Δηλαδή πάντα είναι υπαίτιοι για όλα. Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος. Κατά τη γνώμη μου, ο πόλεμος αυτός του Ισραήλ, είναι δίκαιος. Νομίζω ότι κάθε κράτος θα τον έκανε», είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Σίμπι μάλιστα: «Έχουν γίνει έρευνες αυτές τις μέρες και βλέπουμε ότι ο αντισημιτισμός ανέβηκε στην Ευρώπη κατά 500%, στην Αμερική ανέβηκε κατά 400% και έχουμε και την Αγγλία που ανέβηκε κατά 250%, τη Γαλλία που ανέβηκε κατά τόσο και ακόμα και στην Ελλάδα».

Όσο για το ποιο είναι το μέλλον της Γάζας, ο κ. Σίμπι εξήγησε: «Δεν ξέρω αν η Γάζα μπορεί να γίνει στη σημερινή πραγματικότητα το Ντουμπάι της Μέσης Ανατολής. Γιατί η Γάζα αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που κυβερνάται από μια οργάνωση τρομοκρατική, που σήμερα μάλιστα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ότι είναι η χειρότερη τρομοκρατική οργάνωση που έχει βγει ποτέ».

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ