Η Γερμανία ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην εξασφάλιση στρατηγικών τομέων όπως η άμυνα, η ενέργεια και οι κρίσιμες πρώτες ύλες, μετέδωσε την Τετάρτη το Bloomberg.
Με την ονομασία Deutschlandfonds (Ταμείο της Γερμανίας) θα σχεδιαστεί για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου και οικογενειακών γραφείων.
Το ταμείο θα υποστηριχθεί αρχικά με τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια χρήματα, με στόχο να κινητοποιήσει έως και δέκα φορές περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
«Το Ταμείο της Γερμανίας θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στην ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, σε συνεργασία με ιδιωτικούς επενδυτές από τη Γερμανία και την Ευρώπη. Το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι βασικός μοχλός για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων» σημείωσε το υπουργείο.
Το νέο εμβληματικό ταμείο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης.
Η πρωτοβουλία αντανακλά επίσης τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει βασικές αλυσίδες εφοδιασμού ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στους εμπορικούς πολέμους του Ντόναλντ Τραμπ και στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Κίνας.
Η πηγή των κρατικών κεφαλαίων για το Ταμείο της Γερμανίας αποτελεί μέρος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομικών και την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.
Αφού ο Μερτς ενέκρινε το σχέδιο και αυτό έλαβε την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, η επίσημη έναρξη θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του κοινοβουλίου, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το σχέδιο.
Ένα εκκρεμές ζήτημα είναι εάν το μέσο θα επεκταθεί για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης προσιτών κατοικιών — ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στα αστικά κέντρα της Γερμανίας. Το πεδίο εφαρμογής του ταμείου θα μπορούσε να διευρυνθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία, ανέφεραν οι πηγές.