Έως και 12 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίζει την Ιταλία ο αντίκτυπος από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ένωση για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας στη Νότια Ιταλία (Svimez).
Σε σχετική έκθεση, σημειώνεται πως η ιταλική οικονομία «αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5%».
Παράλληλα, η Svimez εκτιμά ότι μπορεί να χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Σε περίπτωση δε, που οι δασμοί πλήξουν και τον τομέα της ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας, το κόστος για τη χώρα θα είναι ακόμη υψηλότερο.
Οι ενώσεις του γεωργικού τομέα και των τροφίμων, παράλληλα, ζητούν να βρεθεί οπωσδήποτε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και υπενθυμίζουν ότι «στη χώρα αυτή εξάγεται το 12% της συνολικής ιταλικής αγροτικής παραγωγής».
«Αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, η πραγματική οικονομία μας θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα», δήλωσε ο πρόεδρος του γεωργικού συνδέσμου Coldiretti, Έτορε Πραντίνι.
Όπως μετέδωσε η τηλεόραση Rai, δε, σε περίπτωση που οι δασμοί που ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ τεθούν τελικά σε ισχύ, οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού προς την Αμερική μπορεί να μειωθούν μέχρι και κατά 80% ενώ η τιμή των γνωστότερων ιταλικών τυριών ενδέχεται να ξεπεράσει τα 50 δολάρια το κιλό.
Μεγάλη ανησυχία, τέλος, εκφράζουν οι ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς των τιμαλφών, των επίπλων, της παραγωγής γυαλιών και μεταλλικών αντικειμένων.