Το βρόμικο παιχνίδι του Πατριαρχείου της Μόσχας με τους Κόπτες

 
Το βρόμικο παιχνίδι του Πατριαρχείου της Μόσχας με του Κόπτες

Ενημερώθηκε: 30/06/22 - 16:12

Ένα περίεργο (τουλάχιστον) παιχνίδι έχει αρχίσει να παίζει με τους Κόπτες η ρωσική Εκκλησία.Την περασμένη εβδομάδα  ο Έξαρχος της Μόσχας στην Αφρική, Λεωνίδας, ο οποίος ορίστηκε από τον Πατριάρχη Κύριλλο μετά την εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, παρακολούθησε στο Κάιρο τη Θεία Λειτουργία των Κοπτών «σε πολύ καλό κλίμα».

Η δραστηριοποίηση του Λεωνίδα  και η συνεργασία με τους Κόπτες που έχουν δύναμη στην Αίγυπτο δεν είναι άσχετη με τον σχεδιασμό της Μόσχας η οποία θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο εφ όσον σταματήσει ο πόλεμος με την Ουκρανία.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική αγνόησε τις διαφορές των ορθοδόξων με τους Κόπτες στους οποίους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αποφασίσει να τους παραχωρήσει Μετόχι στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για τον ναό που παρέχει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κάιρο.

"Η Κοπτική Εκκλησία θα λάβει ένα μετόχι στη Μόσχα ως μέρος της ανταλλαγής. Αυτό δήλωσε ο Πατριαρχικός Έξαρχος της Αφρικής, Μητροπολίτης Κλίνσκι Λεονίντ", αναφέρει το ria.ru.

"Έχουμε μια ανταλλαγή κτημάτων. Η Κοπτική Εκκλησία θα λάβει ένα μετόχι στη Μόσχα, εμείς έχουμε λάβει ένα μετόχι εδώ", δήλωσε ο ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, σεΐχη Νουρεντίν Κανάβι.

Μέσα στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός μιας τέτοιας συνεργασίας.

Ο blogger-ιερέας Alvian Tkhelidze έγραψε στο κανάλι του στο Telegram : "Προφανώς, το μυαλό μου είναι πολύ περιορισμένο. Δεν μπορώ να καταλάβω: Κλείσαμε το μετόχι της Αλεξανδρινής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα επειδή το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μπήκε σε κοινωνία με σχισματικούς. Αν καταλαβαίνω. Τώρα ανοίγουμε το μετόχι της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μόσχα, και στα δογματικά της έγγραφα η 4η Οικουμενική Σύνοδος θεωρείται αιρετική. Και εδώ δεν είναι πλέον σαφές. Αυτό σημαίνει ότι μια ορθόδοξη εκκλησία θα γίνει μη ορθόδοξη; Μήπως μου διαφεύγει κάτι από την εκκλησιολογία μας; Πότε οι Κόπτες ήρθαν πιο κοντά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας; Θα μας κοστίσουν δάκρυα αυτοί οι οικουμενιστικοί εκχυδαϊσμοί;".

Ποιοί είναι οι Κόπτες

Κόπτες ονομάζονται οι αυτόχθονες Χριστιανοί της Αιγύπτου που ανάγουν τις ρίζες από την αποστολική εποχή. Ανήκουν δογματικά στη λεγόμενη οικογένεια των προ-Χαλκηδονίων Εκκλησίων (μαζί με τους Αρμένιους και τους Συρο- ιακωβίτες) και αποκόπηκαν από την αρχαία αδιαίρετη Εκκλησία μετά τη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο του 451 στη Χαλκηδόνα, επειδή δεν αποδέχτηκαν τις αποφάσεις της για τη χριστολογική διδασκαλία των δυο φύσεων των Χριστού. Για το λόγο αυτό για πολλούς αιώνες αποκαλούνταν "Μονοφυσίτες", όρος, ωστόσο, ο οποίος έχει απορριφθεί από το σύγχρονο οικουμενικό διάλογο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια χριστιανική κοινότητα με αρχαία παράδοση με έντονη την επίδραση της μοναστική πνευματικότητας, αφού ο Κοπτικός Μοναχισμός αποτελεί τη ζωντανή συνέχεια της ασκητικής παράδοσης που άνθισε στις ερήμους της Αιγύπτου μόλις από τον 4ο αιώνα. Στη λειτουργική τους ζωή χρησιμοποιούν την Κοπτική γλώσσα, που αποτελεί μια ιδιότυπη μίξη της αρχαίας αιγυπτιακής με την ελληνική γλώσσα.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των Κοπτών ποικίλουν. Κατά ορισμένες πηγές ο συνολικός πληθυσμός τους είναι περίπου 15-16 εκατ. άτομα. Από αυτούς, περίπου 11-12 εκατ. Κοπτών ζουν στην Αίγυπτο, όντας η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χριστιανική κοινότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενώ επιπλέον 4-5 εκατ. Κοπτών ζουν στη διασπορά (κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία). Κοινότητα Κοπτών υπάρχει και στην Ελλάδα, όπου εγκαταβιούν περίπου 1.500-2.000 άτομα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ