Αρχαία Ολυμπία: Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου (ΦΩΤΟ)

 
Αρχαία Ολυμπία: Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 24/10/17 - 17:58

Ο συννεφιασμένος και βροχερός ουρανός,δεν στάθηκε εμπόδιο να ανακόψει την διαχρονική λαμπρότητα της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.

Κατερίνα Λέχου

Τι κι αν η βροχή, σταμάτησε την παράδοση δημιουργίας της Ολυμπιακής Φλόγας από τον ναό της Ηρας....και πάλι η δάδα άναψε μέσα από φλόγα που φυλασσόταν σε αγγείο και εν συνεχεία ακολούθησε τον εντυπωσιακό γύρο του Σταδίου, με την πρώτη ιέρεια του Ναού και απαγγελίες ύμνων-χορογραφίες από τις υπόλοιπες ιέρειες, παρουσία όπως κάθε σχεδόν χρονιά από πλήθος διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που μεταδίδουν την μαγεία της αναβίωσης.

Στην Τελετή της Αφής παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας Νακ Γιον Λι, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

"

Στο τελετουργικό της αφής συμμετείχαν η πρωθιέρεια και οι ιέρειες οι οποίες πραγματοποίησαν μια λιτή χορογραφία κατά τη διάρκεια της τελετής. Υπεύθυνη της χορογραφίας επί πολλά χρόνια ήταν η σπουδαία Μαρία Χορς, από το 1964 έως και το 2004. Το 2008 τη διαδέχτηκε η Άρτεμις Ιγνατίου.

Ο 24χρονος Απόστολος Αγγέλης ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, σε μία λαμπαδηδρομία που θα διαρκέσει επτά ημέρες επί ελληνικού εδάφους, με 500 συμμετέχοντες, μέχρι το Ολυμπιακό Φως να παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στις 31 Οκτωβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παρακολουθείστε καρέ καρέ την τελετή αφής:

"

"
"
"
"
"
"
"

Αμέσως μετά την λήξη της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Από την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της Πιονγκτσάνγκ το 2018. Από εδώ, το Λίκνο και την Κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, στέλνουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ειρήνης, το μήνυμα της Δημοκρατίας, της ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας. Πρέπει να ευχαριστήσω θερμώς τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μια μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία και μεγάλο φίλο της Ελλάδος, τον κ. Τhomas Bach. Επί των ημερών του οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γενικά οι τελετές εδώ στην Ολυμπία, απόκτησαν μία άλλη διάσταση η οποία ταιριάζει στην παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην παράδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος. Τον ευχαριστούμε όλοι θερμώς για την επιτέλεση αυτής της μεγάλης αποστολής και ευχόμαστε να συνεχίσει να αναβαθμίζει πάντα αυτή την σεμνή τελετή, η οποία έχει όμως αυτόν τον πολύ μεγάλο συμβολισμό