Κύπρος: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης του γ.γ. ΟΗΕ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

 
Κύπρος: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης του γ.γ. ΟΗΕ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ενημερώθηκε: 01/06/17 - 14:16

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συγκάλεσε για αύριο στις 18.30 συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης, με τον γγ του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόταση του για την σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη «παραμένει στο τραπέζι».

Ανέφερε πως θα επιμείνει στη θέση του και θα συζητήσει, εάν υπάρχει η προοπτική για δημιουργικό διάλογο, με δεδηλωμένη τη βούληση αυτών, τους οποίους αφορά η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Σημείωσε πως ο διάλογος «υπαγορεύει πάντα μια ελαστικότητα», διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα υποχωρήσεων, αλλά ζήτημα να δοκιμαστούν και να δώσουν απαντήσεις όσοι φέρουν ευθύνες στα θέματα της ασφάλειας- εγγυήσεων.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως αυτό το οποίο θα συζητήσει με τον γενικό γραμματέα είναι «το πώς η συζήτηση θα μετατραπεί σε πραγματικό διάλογο και όχι διάλογο κωφών, με την ουσία της πτυχής της ασφάλειας, του εδαφικού και άλλων θεμάτων, τα οποία εκκρεμούν. Θα θέσει, τόνισε, και το γεγονός πως δεν μπορεί να τίθεται από τουρκικής πλευράς όρος για αναστολή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, όπως αξίωσε ο κύριος Ακιντζί προκειμένου να συμμετάσχει σε νέα διάσκεψη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως « η Ελλάδα επιμένει σε προετοιμασία του εδάφους για νέα διάσκεψη». Στόχος, είπε, δεν είναι μια ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση και στο τέλος να προκληθεί άλλη μια απογοήτευση στο λαό. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως δεν θα δεχθεί όρους και προϋποθέσεις για νέα διάσκεψη. Επικαλούμενος έρευνες για το Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι στο «βορρά» η πλειοψηφία θέλει ομοσπονδιακή λύση, ενώ στο «νότο» οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αξιοποιήσει τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να διεκδικήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Επίσης, καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να ζητήσει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την κατάργηση των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος, το οποίο θα έχει την ευθύνη επίβλεψης για την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνηθεί».

Σχετικά Θέματα:

Συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί για κοινή συνάντησή τους με τον γ.γ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη

Κοτζιάς για Κυπριακό: Η Τουρκία να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει μαζί μας