Ν. Τόσκας: Χωρίς σοβαρή εκπαίδευση οι πυροσβέστες - Στρεβλό Σώμα η Πυροσβεστική

 
Ν. Τόσκας: Χωρίς σοβαρή εκπαίδευση οι πυροσβέστες - Στρεβλό Σώμα η Πυροσβεστική

Ενημερώθηκε: 31/08/17 - 14:14

Και ενώ ακόμη η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειωσεί, πολλές περιοχές τς χώρας μετρούν ακόμη τις πληγές τους, όλοι εξήραν την αυτοθυσία των πυροσβεστών στη μάχη με τις φωτιές αυτό το καλοκαίρι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την επιχειρησιακή επάρκεια των πυροσβεστών.

Η τοποθέτηση του κ. Τόσκα, τη στιγμή μάλιτα που εκατοντάδες πυροσβέστε δίνουν μάχη σε ενεργά μέτωπα, προκάλεσε την οργή τω πυροσβεστων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη είπε ότι οι πυροσβέστες δεν έχουν κάνει σοβαρή εκπαίδευση και ισχυρίστηκε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ίσως αποτελεί το πιο στρεβλό κομμάτι του Δημοσίου.

Επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ρίχνοντας τις εύθύνες στους Πυροσβέστες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις:

«Χρησιμοποιήθηκε για κομματικές εξυπηρετήσεις και δεν είχε επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σοβαρή εκπαίδευση των στελεχών δεν είχε γίνει. Η σχολή υπαξιωματικών άρχισε φέτος στην Πτολεμαΐδα παρά τις προσπάθειες συνδικαλιστών για να γίνει η σχολή στην Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Τόσκας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι αυτό γιατί έβαζαν υπαλλήλους «από τα παράθυρα». Τόνισε, πάντως, ότι πλέον όλοι αυτοί για να μην βρεθούν στο δρόμο στηρίζονται «από εμάς», δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεραμύνθηκε, ακόμα, των πρωτοβουλιών που έχει λάβει και συγκεκριμένα κάλεσε τον κ. Κατσώτη να «δει τα προηγούμενα χρόνια που οι πυροσβέστες πήγαιναν με κοντομάνικα στις φωτιές και δείτε πως πηγαίνουν τώρα». Τέλος, ομολόγησε ότι ο προϋπολογισμός σε σχέση με το 2009 έχει μειωθεί δραματικά, και επανήλθε στην κριτική του προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Τότε που είχαμε πολλά λεφτά πήγαιναν σε μισθώσεις αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο. Μισθώναμε και για περιόδους που δεν είχαμε φωτιές», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης είπε πως «δεν μπορούμε να λέμε στρεβλό ένα Σώμα που ρίχνεται στη μάχη της φωτιάς χωρίς εξοπλισμό».