Σεισμός στην Αθήνα: Ισχυρή δόνηση 4,2 ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική

 
Σεισμός στην Αθήνα: Ισχυρή δόνηση 4,2 ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική

Ενημερώθηκε: 28/07/19 - 22:45

Σεισμός στην Αθήνα: Ισχυρός σεισμός 4,2 ρίχτερ έγινε στις 19:09 από τον ίδιο επίκεντρο με εκείνον που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ στις 19 Ιουλίου, στη Μαγούλα, δηλαδή 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα και για το λόγο αυτό έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας

, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η δόνηση είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού της 19ης Ιουλίου. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, καθώς η ενέργεια έχει εκτονωθεί»

«Ήταν ένα γεγονός αισθητό σε όλη την Αττική, το μεγεθός του πρέπει να είναι 4,2 Ρίχτερ. Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και συνέχισε: «Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής».

ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης

Καθησυχαστικός, όμως ήταν και , ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της 19ης Ιουλίου.

Μίκρότερη η αρχική πρόβλεψη

Αρχικά το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 5 χλμ βόρεια της Μαγούλας, βορειοδυτικά του Ασπροπύργου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λίγο αργότερα όμως, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 4,2 Ρίχτερ. στο ίδιο επίκεντρο με την πρώτη πρόγνωση, δηλαδή 20 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, 5 χλμ βόρεια της Μαγούλας, βορειοδυτικά του. Ασπροπύργου.Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 2 χλμ. και για το λόγο αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Αττική.

Δείτε και αυτήν την ανάρτηση:

Σεισμός στην Αθήνα

Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας, κάτι που επιβεβαίωσε, -όπως προαναφέραμε- και ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης.

#seismos

#σεισμος

https://t.co/d0GW5NxDV8

pic.twitter.com/jZNfGWB0UR

(ΔΙΟΡΘΩΣΗ) 4⃣2⃣ ?? Σεισμός ML 4.2, 28/07 19:09, βάθος 9 χλμ, 22 χλμ ΒΔ από Αθήνα (Πηγή: GEIN, NOA) -

28 Ιουλίου 2019

Σεισμός στην Αθήνα: Πόλεμος Τσελέντη - Λέκκα με βαριες κατηγορίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε ακόμα:

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας είχε μιλήσει για έναν ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 4 με 4,2 ρίχτερ τον οποίο περιμένουν οι σεισμολόγοι στην Αττική, λέγοντας ότι αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση και κάτι επιστημονικά φυσιολογικό.

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», είχε πει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και είχε προσθέσει ότι ο μετασεισμός αυτός «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα».

Η προειδοποίηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου

ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Την προειδοποίηση ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες ημέρες, είχε κάνει και

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open TV

είχε πει ότι «τόσο το ρήγμα της Πάρνηθας όσο και τα επίκεντρα του σεισμού του 1999 και του χθεσινού έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους».

Είχε αναλύσει δε, γιατί -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το ρήγμα του σεισμού της Μαγούλας, που έδωσε τον πρόσφατο σεισμό των 5,3 ρίχτερ στην Αττική, δεν μπορεί να δώσει έναν πιο ισχυρό σεισμό.

Είχε προειδοποιήσει όμως ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για ισχυρούς μετασεισμούς, διευκρινίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί μπορεί να προσεγγίσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού, δηλαδή και τα 5,2 Ρίχτερ ακόμα. Κατά συνέπεια ένας σεισμός 4,8 ή 5,1 Ρίχτερ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, είχε πει ο κ. Παπαδόπουλος. Δείτε τις δηλώσει που είχε κάνει: