Ρωσία : "Κράτος – τρομοκράτης " και για την Εσθονία

 
ΕΣΘΟΝΙΑ

Ενημερώθηκε: 18/10/22 - 20:02

Το κοινοβούλιο της Εσθονίας κήρυξε τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος σήμερα Τρίτη. Είναι το τρίτο εθνικό κοινοβούλιο που λαμβάνει τέτοια απόφαση. Όπως γράφει το Politico oγδόντα οκτώ από τους 101 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της δήλωσης, η οποία εκφράζει την υποστήριξη των ερευνών που ξεκίνησαν από το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Δέκα βουλευτές απουσίαζαν και τρεις απείχαν από την ψηφοφορία.

«Υποστηρίζοντας την έκκληση του ουκρανικού κοινοβουλίου προς χώρες και διεθνείς οργανισμούς, το Riigikogu [εσθονικό κοινοβούλιο] κηρύσσει το ρωσικό καθεστώς τρομοκρατικό κράτος και τη Ρωσική Ομοσπονδία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», αναφέρει η δήλωση.

«Το Riigikogu καλεί τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει παρόμοιες διακηρύξεις».

Το εσθονικό κοινοβούλιο είναι το τρίτο εθνικό κοινοβούλιο που καταδικάζει το Κρεμλίνο με τόσο έντονο τρόπο, μετά τους δύο γείτονες της Εσθονίας στη Βαλτική, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Η κίνηση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η Ουκρανία καταδίκασε τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος σε μια επείγουσα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ρωσία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ένα τρομοκρατικό κράτος που πρέπει να αποτραπεί με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», είπε ο Sergiy Kyslytsya, πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, στους Εσθονούς βουλευτές στην εναρκτήρια ομιλία συζήτησης που επισκιάστηκε από πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο. και άλλες πόλεις την ίδια μέρα.

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν απρόθυμες να ακολουθήσουν τις βαλτικές δημοκρατίες,  η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε στις 13 Οκτωβρίου για την έγκριση ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως η Ρωσία δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό κράτος,   παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι του είχε ζητήσει να το πράξει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ