ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι νόμιμες επισυνδέσεις και η σιωπή του Ράμμου

 
νομιμες επισυνδεσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 27/06/25 - 13:03

Την ώρα που αποκαλύπτονται διάλογοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΕΥΠ λειτουργεί θεσμικά, με εισαγγελικές εντολές και απόλυτη νομιμότητα, κανείς δεν ουρλιάζει για «παρακολουθήσεις». Ούτε μεγάλα κανάλια, ούτε πανικόβλητοι αντιπολιτευόμενοι, ούτε έκτακτες δηλώσεις περί «μαύρου κράτους». Μόνο ηχηρή σιωπή.

Αύγουστος 2022: Ο δήθεν «θεσμικός τρόμος»

Πίσω στον Αύγουστο του 2022, όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν νόμιμες επισυνδέσεις σε πρόσωπα όπως ο κ. Ανδρουλάκης και άλλοι, στήθηκε σκηνικό πολιτικής υστερίας. Η ΕΥΠ λειτούργησε βάσει εισαγγελικής εντολής, όμως αυτό δεν είχε καμία σημασία: το αφήγημα που χτίστηκε ήταν σκοτεινό, σχεδόν μεταπολιτευτικά εφιαλτικό. Ό,τι είχε εφαρμοστεί με βάση τον νόμο παρουσιάστηκε ως παρακράτος.

Η κυβέρνηση είχε πολιτικό κόστος για ένα νόμιμο μέτρο εθνικής ασφάλειας, επειδή κάποιοι φώναζαν χωρίς στοιχεία. Και στο κέντρο εκείνης της θύελλας, ο κ. Χρήστος Ράμμος, ο οποίος εδώ και περίπου έναν μήνα έχει παραιτηθεί, αλλά δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί, επομένως μάλλον ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του μέχρι να φύγει.

Ο «θεσμικός» Ράμμος και η επιλεκτική ευαισθησία

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος αυτοχρίστηκε προστάτης της διαφάνειας. Έστειλε φακέλους στη Βουλή, μίλησε για «ηθικό χρέος», σήκωσε τη σημαία του πολιτικού ελέγχου. Ξαφνικά η ανεξάρτητη Αρχή είχε μετατραπεί σε παράρτημα πολιτικής αντιπολίτευσης, με τα πορίσματά της να εμφανίζονται πρώτα στον Τύπο και μετά στους θεσμούς. Ο κ. Ράμμος έγινε ο ήρωας του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης. Όχι επειδή δεν έκανε τη δουλειά του, αλλά γιατί κάποιοι τη μετέτρεψαν σε εργαλείο πολιτικής φθοράς για την κυβέρνηση.

Τότε, λοιπόν, κάθε νόμιμη επισύνδεση παρουσιαζόταν ως σκάνδαλο. Σήμερα;

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαφάνεια χωρίς δράμα

Τώρα, με τις καταγγελίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ –μια υπόθεση που έχει σαφές δημόσιο συμφέρον, με διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων– οι παρακολουθήσεις γίνονται πάλι με βάση εισαγγελικές εντολές. Δηλαδή όπως ακριβώς τότε.

Και όμως: ούτε Εξεταστικές, ούτε πολιτικοί ήρωες, ούτε καταγγελίες για «αντισυνταγματικές πρακτικές». Γιατί; Επειδή τώρα δεν αγγίζονται πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Τώρα, είναι «αποδεκτό».

Άρα, ποιο ήταν τελικά το πρόβλημα το 2022; Η νομιμότητα ή το ποιος την υπέγραφε;

Η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται

Η σημερινή στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απάντηση: νόμιμες διαδικασίες, θεσμικός έλεγχος, μηδενική ανοχή στη συγκάλυψη. Αντιθέτως με όσους φώναζαν τότε, σήμερα αποκαλύπτεται ποιοι σέβονται τους νόμους και ποιοι απλώς τους χρησιμοποιούν ως άλλοθι για αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει πίσω όταν πρόκειται για έλεγχο, διαφάνεια και εφαρμογή του νόμου. 
Και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να παραιτηθεί κανείς σήμερα, δείχνει ακριβώς τη διαφορά: δεν υπάρχει κάτι να κρυφτεί.

Πηγή: tomanifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ