Υπόθεση «Χωριάτικο»: Στο μικροσκόπιο δίκτυο 500 εταιρειών και οφειλές 120 εκατ. ευρώ – Αγωνία για χιλιάδες εργαζομένους

 
χωριατικο

Ενημερώθηκε: 27/10/26 - 08:25

Ένα εκτεταμένο επιχειρηματικό δίκτυο, με δραστηριότητες που φέρονται να εκτείνονται από αρτοποιεία και καταστήματα εστίασης έως νυχτερινά κέντρα και τουριστικές επιχειρήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς, βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση των φούρνων «Χωριάτικο».

Μετά τη σύλληψη του Άγγελου Γιαννακόπουλου και δεκάδων ακόμη προσώπων, η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τον ρόλο των εμπλεκομένων σε έναν σύνθετο μηχανισμό εταιρειών και οικονομικών συναλλαγών, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Στους 59 κατηγορουμένους έχουν ασκηθεί διώξεις για εννέα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί. Η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία εκατοντάδων εταιρειών, στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και στις διαδρομές χρημάτων που εξετάζονται από τις Αρχές.

Πίσω από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης βρίσκονται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αρτοποιεία, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Για τους εργαζομένους, το βασικό ζητούμενο είναι αν οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και αν θα διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των μισθών τους.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας στο επίκεντρο

Μόνο στη Ρόδο, οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Άγγελο Γιαννακόπουλο εκτιμάται ότι απασχολούν περίπου 500 εργαζομένους. Εάν συνυπολογιστούν τα καταστήματα της αλυσίδας «Χωριάτικο», άλλες επιχειρήσεις αρτοποιίας και εστίασης, καθώς και οι δραστηριότητες στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές, ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με το ευρύτερο επιχειρηματικό δίκτυο ενδέχεται να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες.

Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς απαιτούνται καθημερινά κεφάλαια για την προμήθεια πρώτων υλών, την εξόφληση προμηθευτών, την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και την πληρωμή του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, οι λογαριασμοί μισθοδοσίας εξαιρούνται από τις δεσμεύσεις, ώστε να μην παρεμποδίζεται η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί σημαντική παράμετρο, χωρίς ωστόσο να εξαλείφει τα ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια επιβεβαιωμένη απόφαση για γενικευμένο κλείσιμο των καταστημάτων. Ωστόσο, το εύρος της έρευνας και η εμπλοκή πολλών εταιρικών σχημάτων καθιστούν αβέβαιη την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα.

Η αλυσίδα «Χωριάτικο», ένα από τα γνωστά ονόματα στον χώρο της αρτοποιίας, αποτελεί μόνο ένα μέρος του επιχειρηματικού συνόλου που εξετάζουν οι Αρχές. Στην επίσημη ιστοσελίδα της εμφανίζονται εννέα καταστήματα, ενώ το ευρύτερο δίκτυο περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες στην αρτοποιία και την εστίαση.

Περισσότερες από 500 εταιρείες και παρουσία σε Μύκονο και Ρόδο

Η έρευνα έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 500 εταιρείες, ενώ οι δραστηριότητες που εξετάζονται συνδέονται με πάνω από 200 φυσικά καταστήματα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν να εξακριβώσουν ποιες εταιρείες είχαν πραγματική εμπορική δραστηριότητα, ποια πρόσωπα ασκούσαν ουσιαστικά τη διοίκηση και με ποιον τρόπο μεταφέρονταν οι οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ διαφορετικών εταιρικών σχημάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιχειρηματική παρουσία του Γιαννακόπουλου στη Μύκονο και τη Ρόδο. Στη Μύκονο, το όνομά του είχε συνδεθεί επί σειρά ετών με δραστηριότητες στην εστίαση, τη νυχτερινή διασκέδαση και την τουριστική εκμετάλλευση, σε τέτοιο βαθμό ώστε η έκταση της παρουσίας του στο νησί να περιγράφεται χαρακτηριστικά με τη φράση ότι «είχε αγοράσει τη μισή Μύκονο».

Στη Ρόδο, οι επιχειρήσεις που φέρονται να συνδέονται μαζί του εκτιμάται ότι απασχολούν περίπου 500 εργαζομένους, με παρουσία σε εμπορικά σημεία του νησιού. Η διαφορετική δραστηριότητα των εταιρειών, οι επιμέρους διοικήσεις και οι εταιρικές τους δομές περιπλέκουν την αποτύπωση των πραγματικών οικονομικών συνεπειών της υπόθεσης.

Στο επίκεντρο οι «αχυράνθρωποι» και οι οφειλές των 120 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, η συνολική εκτιμώμενη ζημία για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς προσεγγίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 43 εκατομμύρια αφορούν μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 39 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές και 38 εκατομμύρια ευρώ άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και επιστρεπτέες προκαταβολές.

Κατά την εκτίμηση των Αρχών, ο υπό διερεύνηση μηχανισμός φέρεται να βασιζόταν στη διαδοχική δημιουργία εταιρειών, οι οποίες αναλάμβαναν τη λειτουργία επιχειρήσεων και στη συνέχεια αντικαθίσταντο από άλλα εταιρικά σχήματα, αφήνοντας πίσω σημαντικά χρέη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ως διαχειριστές εμφανίζονταν πρόσωπα που, σύμφωνα με την έρευνα, ενδέχεται να μην ασκούσαν τον πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων. Οι λεγόμενοι «αχυράνθρωποι» φέρονται να παραχωρούσαν τα στοιχεία τους έναντι αμοιβής, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος λογιστών και άλλων συνεργατών στη σύσταση και τη λειτουργία των εταιρειών.

Οι ερευνητές εστιάζουν στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, στη διακίνηση κεφαλαίων και στα πρόσωπα που λάμβαναν τις ουσιαστικές αποφάσεις. Παράλληλα, διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση των εμπλεκομένων, με ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, εταιρικές συμμετοχές και οικονομικές συναλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται εάν χρηματικά ποσά που ενδέχεται να συνδέονται με τις καταγγελλόμενες οικονομικές παραβάσεις διοχετεύονταν σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, επανεπενδύονταν μέσω διαφορετικών εταιρειών ή μεταφέρονταν στο εξωτερικό.

Οι επαφές του Γιαννακόπουλου και η σύλληψη του Ρίζου Ρίζου

Η αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη 59 προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Άγγελος Γιαννακόπουλος. Η δικαστική διερεύνηση αναμένεται να αποσαφηνίσει τον βαθμό συμμετοχής κάθε κατηγορουμένου και τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στη λειτουργία του εταιρικού δικτύου.

Παράλληλα, οι έρευνες επεκτείνονται στις επαφές του επιχειρηματία με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί και οι σχέσεις του με πρώην ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Ηθών.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο Ρίζος Ρίζος, πρώην οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο άλλοτε ισχυρός συνδικαλιστής φέρεται να διατηρούσε στενή συνεργασία με τον Γιαννακόπουλο και να ανήκε στον στενό κύκλο των προσώπων με τα οποία ο επιχειρηματίας συζητούσε σημαντικές αποφάσεις.

Οι Αρχές εξετάζουν εάν ο Ρίζος είχε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Γιαννακόπουλου και προσώπων που εμφανίζονταν ως διαχειριστές επιχειρήσεων, χωρίς, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών, να ασκούν τον πραγματικό έλεγχο. Το ακριβές εύρος της εμπλοκής του, όπως και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, θα αποσαφηνιστεί στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας.

Η υπόθεση «Χωριάτικο» βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο στάδιο, με τις Αρχές να επιχειρούν να χαρτογραφήσουν το σύνολο των εταιρικών και οικονομικών διαδρομών.

Την ίδια ώρα, για χιλιάδες εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το δίκτυο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η δραστηριότητά τους θα συνεχιστεί χωρίς σοβαρές αναταράξεις όσο εξελίσσεται η έρευνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ