Κατατέθηκε το φορονομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και χρέη στην εφορία

Κατατέθηκε το φορονομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ,τέλη κυκλοφορίας και χρέη στην εφορία
Ενημερώθηκε: 13/07/16 - 18:01

Από την μισή έως και ολόκληρη την έκπτωση που θα είχαν εφέτος στον ΕΝΦΙΑ χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς με τόκους άνω των 300 ευρώ χάνουν το 50% της έκπτωσης και άνω των 600 ευρώ το 100% της έκπτωσης. Αυτό προβλέπεται με διάταξη που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, ενώ με βάση άλλεςδιατάξεις οι οποίες εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο κατά της λαθρεμπορίας τσιγάρων:

- Για την καλύτερη προάσπιση του φορολογικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των φορολογουμένων θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως100.000 ευρώ για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών εκείνους που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο. Μάλιστα, τ α πρόστιμα αυξάνονται σε 200.000 ευρώ ανά παράβαση, εφόσον «σπάνε» το απόρρητο οι υπάλληλοι ανάδοχων εταιριών που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου.

- Επέρχονται αλλαγές στα στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας προκειμένουν για τα μεταχειρσμένα αυτοκίνητα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό. Ως πρώτο έτος κυκλοφορίας, προκειμένου για τον υπολογισμό των τελών, θα λαμβάνεται η χρονιά που ταξινομήθηκε το όχημα σε χώρα της ΕΕ και όχι μόνον στην Ελλάδα.

- Προβλέπεται με ειδική ρύθμιση η δημοσιοποίηση νέας λίστας οφειλετών οι οποίοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ισχύει δηλαδή και για την εφορία.

- Αλλάζει η ημερομηνία επιβολής των προσαυξήσεων στον ΕΝΦΙΑ για όσους παραλείπουν να υποβάλουν Ε9 ή υποβάλουν δήλωση ακινήτων με ελλειπή στοιχεία.

- Μεταβάλλεται από 1ης Οκτωβρίου 2017 το καθεστώς ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται όριο εσόδων 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις 5.000 ευρώ, σαν κριτήριο για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς αγρότες. Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα τους από λαϊκές αγορές ή δικό τους κατάστημα.

-Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν καθώς ορθολογικοποιούνται τα πρόστιμα (σε κάποιες περιπτώσεις μειώνονται έως και στα 2/3). Ειδικότερα, οαρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας (π.χ. μείωση προστίμων).

Συγκεκριμένα ο «τιμοκατάλογος» της εφορίας με τις εκπτώσεις προβλέπει, ανάλογα με την παράβαση:

α) Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.

β) Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Όταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

γ) Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

δ) Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

ε) Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

στ) Για όλες τις άλλες παραβάσεις, έκπτωση 67% στα προβλεπόμενα πρόστιμα για κάθε παράβαση.

-Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών έως και τις 31/12/2016 με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων του υπουργείου Οικονομικών.

-Διευρύνονται οι περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο καπνικών, θεσπίζονται αυστηρές διαδικασίες και μέτρα, όπως η αδειοδότηση σε όλο το φάσμα της διακίνησης των προϊόντων και η απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού μέσω διαδικτύου.