Κύπρος: Νέος υπουργός Εξωτερικών ο Ιω. Κασουλίδης

 
Κύπρος: Νέος υπουργός Εξωτερικών ο Ιω. Κασουλίδης

Ενημερώθηκε: 10/01/22 - 13:39

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με θλίβει ιδιαίτερα, αφού επί σειρά ετών υπήρξε εκ των στενών συνεργατών μου», αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης προσθέτει: «Δυστυχώς, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις, δεν μου επετρέπετο άλλη από την επιλογή αποδοχής της παραιτήσεώς του. Τον ευχαριστώ θερμά για την προσφορά του. Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει από αύριο ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης με επιτυχή και μακρά υπηρεσία στο εν λόγω υπουργείο».

Σημειώνεται, ότι η τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Τι προκάλεσε την παραίτηση Χριστοδουλίδη

Την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, προκάλεσε δήλωση του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προχθές κάλεσε τον υπουργό εξωτερικών να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και αν το επιθυμεί, να θέσει υποψηφιότητα στα όργανα του κόμματος εντός της προθεσμίας που λήγει αύριο. Ήδη ο κ. Νεοφύτου έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως αν ο κ. Χριστοδουλίδης θέσει υποψηφιότητα, ο ίδιος θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και θα κινήσει τις διαδικασίες για εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος ο οποίος θα είναι και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την επιλογή θα κληθούν να κάνουν σε εσωκομματικές εκλογές όλα τα μέλη του κόμματος. Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου τέθηκε και σε συνάντηση που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδη, αλλά ο κ. Χριστοδουλίδης την απέρριψε.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι το οποίο δημιουργεί στον ίδιο ελπίδες για εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας με στήριξη και άλλων δυνάμεων πλην του ΔΗΣΥ στον οποίο ανήκει. Ωστόσο η κίνηση του ενδεχομένως να οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματος.