Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία για νέες συνομιλίες με την Ουκρανία στη βάση των συμφωνηθέντων του 2022 στην Κωνσταντινούπολη

 
poytin

Ενημερώθηκε: 23/06/26 - 18:43

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορούσε να βασιστεί στο προσχέδιο συμφωνίας που είχε διαμορφωθεί κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη το 2022.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες θα στηριχθούν στις αρχές που είχαν τεθεί στις διαπραγματεύσεις του 2022, καθώς και στις σημερινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πεδίο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις αρχές της Κωνσταντινούπολης και του Άνκορατζ, στις εξελίξεις επί του πεδίου, αλλά και στις θέσεις που είχε παρουσιάσει κατά την ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το 2024, ως βάση της ρωσικής προσέγγισης για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών δεν επηρεάζουν τη συνολική πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, τα πλήγματα που πραγματοποιούνται με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν ως βασικό στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και την αποσταθεροποίηση της καθημερινότητας των Ρώσων πολιτών.

«Οι επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων αποσκοπούν στην πρόκληση αβεβαιότητας και φόβου», δήλωσε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να απολαμβάνει τη στήριξη δυτικών κρατών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της Κοστιαντίβκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί σημαντικό τμήμα του ουκρανικού αμυντικού συστήματος στην ανατολική Ουκρανία και η ενδεχόμενη κατάληψή της θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ παραμένουν περιορισμένες οι ενδείξεις για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ