Ο Σαρωνικός χάνεται μέσα σε μια πετρελαιοκηλίδα- Σοκαριστικές εικόνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Σαρωνικός χάνεται μέσα σε μια πετρελαιοκηλίδα- Σοκαριστικές εικόνες (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 18/09/17 - 07:54

Πέρασε μια εβδομάδα όταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη II» βυθίστηκε, αφήνοντας να μολυνθούν με χιλιάδες τόνου πετρελαίου τα νερά του Σαρωνικού, με την υγειονομική βόμβα να προκαλεί τρομακτική περιβαλλοντική όσο και οικονομική ζημιά.

Η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» έδωσε στην δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν την καταστροφή στον βυθό της θάλασσας με το πετρέλαιο να έχει «κολλήσει» σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια και σπέρνει τον χαμό σε όλη την υποθαλάσσια ζωή.

H πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις ακτές του Σαρωνικού θυμίζει «Λερναία Ύδρα», προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς δεν σταματούν να επανεμφανίζονται νέες κηλίδες παρά τις προσπάθειες των συνεργείων.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ό,τι πλωτό φράγμα υπάρχει, ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη, το έχουν μεταφέρει στον Σαρωνικό, αφού τα μέτωπα δεν μειώνονται, ενώ έχουν μείνει μερικά ακόμα πλωτά φράγματα στο Λαύριο σαν «τελευταία γραμμή άμυνας» μήπως και φτάσει ως εκεί η μόλυνση.

Το κόστος της οικολογικής ρύπανσης διαφαίνεται τόσο σε περιβαλλοντικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αφού η ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία άφησε να επεκτείνεται η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή της Σαλαμίνας δίχως άμεση παρέμβαση επί δύο ημέρες, έχει επιφέρει τεράστια πλήγματα στους δήμους.

Παραλιακές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους ενώ στα beach bars, που πριν την ρύπανση έκαναν οι Αθηναίοι τα μπάνια τους, πλέον δεν πατάει ψυχή.

Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ.

Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».

Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου.

«Αγία Ζώνη»: Απορούμε κι εμείς πώς «εμφανίστηκε» η πετρελαιοκηλίδα στο Παλαιό Φάληρο

Νέα ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την έκπληξή της για το ταξίδι της πετρελαιοκηλίδας, αφήνοντας ταυτόχρονα υπονοούμενα για σκοπιμότητες, εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ Ν.Ε.».

Όπως τονίζει το ναυάγιο του πλοίου, σημαίνει και ναυάγιο της εταιρείας και σημειώνει πως σκοπός της ζωή τους στο εξής είναι η εύρεση των αιτιών.

Προειδοποιούν όμως ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τη διαστρέβλωση γεγονότων, ούτε να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, επαναφέροντας το θέμα του δεύτερου πλοίου, άλλης εταιρείας, που είχε ναυτικό ατύχημα λίγες ημέρες πριν την βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ στο Αιγαίο.

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις

Την ίδια στιγμή στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προχώρησε η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ. Της δίωξης είχε προηγηθεί η υποβολή του προανακριτικού υλικού στην εισαγγελία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών το λιμεναρχείο Κερατσινίου και στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου.
Πλέον, η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή ο οποίος και θα ερευνήσει και για την τυχόν ύπαρξη ευθυνών όσων είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή.

Ξεκίνησε η απάντληση των καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Την Παρασκευή ξεκίνησε διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη ενώ πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων.

Καθαρά τα νερά στη Βούλα, λέει ο δήμος

Το Σάββατο ο δήμος Βούλας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι τα νερά στα όρια με την Βουλιαγμένη είναι καθαρά και δεν έχουν επιμολυνθεί με πετρελαιοειδή κατάλοιπα, όπως προκύπτει από εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στα χημικά εργαστήρια «Chemico».

Συγκεκριμένα, με οδηγίες του εργαστηρίου, έγιναν επτά υδροληψίες σε διάφορα σημεία της πόλης, σε απόσταση από 1 έως 15 μέτρα από την ακτή και σε τρία διαφορετικά βάθη, στην επιφάνεια, σε βάθος ενός μέτρου και σε βάθος 1,5 μέτρου.

Δύσκολη η εικόνα σε Γλυφάδα και Άγιο Κοσμά

Όλο το Σαββατοκύριακο το προσωπικό των τεχνικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την απορρύπανση των υδάτων στην Αττική, βρισκόταν στις παραλίες της Γλυφάδας και του Αγίου Κοσμά όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ρύπανση.

Πάνω από τριάντα άνθρωποι έσκαβαν από το πρωί την παραλία της Γλυφάδας κι άλλοι τόσοι περίπου τις υπόλοιπες ακτές που έχουν ρυπανθεί. Μπορεί να φαίνεται απλό όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να απομακρυνθούν τα στρώματα της άμμου που έχουν «ποτίσει» από το μαζούτ. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη οσμή πετρελαίου η όλη διαδικασία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.