Στο Συμβούλιο Εφετών ο Λεωνίδας Μπόμπολας

Στο Συμβούλιο Εφετών ο Λεωνίδας Μπόμπολας
Ενημερώθηκε: 18/04/16 - 15:49

Συζητείται από το πρωί στο συμβούλιο Εφετών το αίτημα των κυπριακών διωκτικών αρχών για την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα, προκειμένου να λογοδοτήσει για σειρά αδικημάτων που του καταλογίζει η κυπριακή δικαιοσύνη. Ειδικότερα, οι Κυπριακές αρχές ζητούν την έκδοσή του για επτά αδικήματα, για τα οποία οι προβλεπόμενες ποινές στην Κύπρο φτάνουν τα 53 χρόνια.

Η υπόθεση αφορά καταγγελίες για δωροδοκίες και υπερτιμολογήσεις στην υπόθεςη του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο.

Ανάμεσα στα αδικήματα που οι κυπριακές αρχές αποδίδουν στον Λ.Μπόμπολα είναι: απατη, κλοπή από δημόσιους λειτουργούς, πράβαση του νόμου περί εσόδων, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνομωσία για καταδολιευση, κ.α.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία η εμπλοκή του κ. Μπόμπολα βασίζεται στις καταθέσεις τριών πρώην συνεργατών του στις κυπριακές αρχές, οι οποίοι αρχικά ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση και τώρα είναι μάρτυρες. Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτές ο Λ. Μπόμπολας γνώριζε για τις δωροδοκίες και τις υπερτιμομογήσεις στα έργα της εταιρείας του στη Κύπρο.

Ο Λ.Μπόμπολας ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε: "Όλη μου η ζωή είναι αυτός ο όμιλος, όπου απασχολούνται 10.000 άτομα. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλές χώρες είμαστε γνωστοί παγκοσμίως. Βασίζομαι στους συνεργάτες μου. Οι διευθυντές των εταιρειών που εντάσσονται στον όμιλο έχουν αυτουτέλεια. Δε θα μπορούσα εγώ σε 55 εταιρείες να δίνω εντολή για πληρωμές της τάξεως των 10.000 ευρώ. Αν γίνανε αυτα τα έκαναν μόνοι τους. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη. Θέλω να δικαστώ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα δικαστώ ψύχραιμα και δίκαια εδώ".

Οι συνήγοροι του Λ.Μπόμπολα υποστήριξαν στο συμβούλιο ότι για τα αδικήματα που του αποδίδονται δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια, καθώς φέρονται να έχουν τελεστεί στην Ελλάδα.

Η συζήτηση στο συμβούλιο θα συνεχιστεί με την πρόταση της εισαγγελέως.