Αποφασισμένη Κ. Λαγκάρντ: Δεν πρόκειται να κάνουμε ειδική συμφωνία με την Ελλάδα

 
Αποφασισμένη Κ. Λαγκάρντ: Δεν πρόκειται να κάνουμε ειδική συμφωνία με την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 13/02/17 - 20:07

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε θέματα αρχής και να εγκρίνει μία ειδική και γενναιόδωρη συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο οργανισμός από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους.

«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με δίκαιους όρους και προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να προσφέρουμε μία ειδική, ‘γλυκιά’ συμφωνία με μία συγκεκριμένη χώρα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.


Τόνισε πως το ΔΝΤ εκπροσωπεί τα 180 και πλέον μέλη του και δανείζει τα χρήματά τους, συνεπώς οφείλει να εφαρμόσει τα ίδια κριτήρια σε όλες τις χώρες που ζητούν τη βοήθειά του.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στο αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να αποφευχθούν τα ελλείμματα.

Η ίδια σήμερα τόνισε πως ίσως είναι δυνατόν να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς κούρεμα, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική.

«Οι Ευρωπαίοι επέκτειναν τις πολύ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν μερικά μέτρα προς ελάφρυνση του χρέους, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτεί πραγματικό «κούρεμα», με την προϋπόθεση βέβαια, πως η Ελλάδα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Οι Ευρωπαίοι έχουν απαντήσει κατηγορώντας το ΔΝΤ για υπερβολικά και επίμονα απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις, θέση που εξέφρασε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σχετικά Θέματα:


"Καμπανάκι" Γ. Στουρνάρα: Να κλείσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση, αλλιώς θα είναι πολύ αργά

Καμμένος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Τσίπρας: Παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για "ευρωζώνη δύο ταχυτήτων"!

Σόιμπλε: Ο Σούλτς ζητά “κούρεμα” και ευρωομόλογο για την Ελλάδα-Τον καλώ σε ραντεβού με την πραγματικότητα!

Πολιτική συμφωνία θα διεκδικήσει ο Τσίπρας για την άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές

Μίνι Eurogroup: Από την αισιοδοξία στην εμπλοκή

Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ευρωζώνη - ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα

Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;

Επαφές Τσακαλώτου για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση