Κ. Χατζηδάκης: Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αύξηση των επενδύσεων

 
xatzidakis

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 14/10/23 - 21:06

Τις θετικές επιδόσεις της Ελλάδας, όσον αφορά αφορά το πώς οι Ευρωπαϊκές Οικονομίες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής – σύμφωνα με την αξιολόγηση του Economist – αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Με βάση την αξιολόγηση του Economist για το πώς οι Ευρωπαϊκές Οικονομίες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πρωτοπόρων σε 2 τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενώ στη συνολική κατάταξη είμαστε δέκατοι στους 27. Δεν το λες και άσχημα! Πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε πού ήμασταν την περασμένη δεκαετία.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «μετάλλια» που απονέμει ο Economist στις Ευρωπαϊκές Οικονομίες, με βάση την πρόοδο των οικονομιών και την ανθεκτικότητα απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Από το 2019 και μετά η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αύξηση των επενδύσεων, στην εντυπωσιακή άνοδο των εξαγωγών, στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, στο ότι η Ελλάδα πια είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα χαμηλότερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, στη πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας.

Το συνειδητοποιούν οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές, το καταγράφουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, σημειώνεται τώρα και από τον Economist, o οποίος κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές των αγαθών, παρά το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα. Πρωτοπόροι θεωρούμαστε επίσης στην απανθρακοποίηση της οικονομίας και στη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Φυσικά σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για θέματα όπως είναι η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ωστόσο, η Ελλάδα ύστερα από μια μακρά περίοδο κρίσης, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μια οικονομία που αναπτύσσεται δυναμικά, ενισχύει διαρκώς το ρόλο της στο διεθνές σκηνικό, και αντιμετωπίζει υφιστάμενες και νέες προκλήσεις αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Εννοείται πως δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε ακόμα δρόμο κι η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι πολύ απλά το πατριωτικό μας καθήκον».

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ